Oglasio se i “Kajzen”, prvi put posle štrajka 1Foto: D.Đ.

Prošlonedeljni štrajk u turskoj tekstilnoj fabrici “Kajzen” u Smederevu, i otkazi za sedmoro radnika koji su usledili, uzburkali su javnost u Srbiji.

Novinari su uzalud pokušavali da saznaju stav i druge strane, u ovom slučaju prve – poslodavca, sve do danas, kada je stiglo zvanično saopštenje, koje prenosi Podunavlje.info.

“Nažalost, ime naše firme spominje se u nekim navodima objavljenim u jučerašnjim medijskim izveštajima. Želimo da javnosti u Srbiji pružimo sledeće informacije o tome:”, piše na početku saopštenja.

“Nedavni štrajk u našoj kompaniji bio je bez osnova i nije bio organizovan u skladu sa zakonom. Štrajk nije bio najavljen, Kaizenu nikada nije uručena odluka o stupanju u štrajk, niti nam je bila dostavljena lista zahteva zaposlenih, što su sve obaveze zaposlenih na osnovu Zakona o štrajku. Posledično, nije nam bila data mogućnost da odgovorimo na zahteve zaposlenih i da pokušamo da postignemo dogovor o tome kako se problemi za koje su zaposleni mislili da postoje mogu rešiti. Obustava proizvodnje ugrozila je ispunjenje obaveza prema našim internacionalnim klijentima i prouzrokovala veliku reputacionu i finansijsku štetu za Kaizen.”

U saopštenju se dalje navodi da Kaizen nikada nije kasnio sa ispunjenjem svojih obaveza prema zaposlenima.

“Naprotiv, zarade smo zaposlenima redovno isplaćivali znatno pre rokova koji su utvrđeni ugovorima o radu. Skorašnji štrajk u našoj fabrici u Smederevu je rezultat nesporazuma u pogledu vremena isplate za rad u režimu preraspodele radnog vremena, a ne za prekovremeni rad. Preraspodela radnog vremena je poseban režim rada koji je dozvoljen i regulisan Zakonom o radu, koji podrazumeva posebnu metodologiju za obračun radnih sati. Čim smo za to dobili priliku, ovo smo objasnili zaposlenima i razrešili sve nesporazume. Sve svoje obaveze prema zaposlenima po osnovu preraspodele radnog vremena ispunili smo u potpunosti i na vreme.”

U Kajzenu tvrde da su, od kada su pre dve godine osnovali proizvodnju u Smederevu, u potpunosti poslovali u skladu sa svim važećim propisima Republike Srbije, kao I das u sve svoje obaveze prema zaposlenima ispunjavali savesno, u dobroj veri, i u svemu u skladu sa radnopravnim propisima Republike Srbije.

“Mi imamo izuzetno poštovanje za svih svojih 350 zaposlenih i nastavićemo da radimo zajedno sa njima kako bi održali i proširili svoju investiciju u Srbiji”, zaključuje se u saopštenju Kajzena koje prenosi Podunavlje.info.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari