OPEK: Tržište nafte pod uticajem političkih faktora 1Foto: EPA-EFE/ ALI HAIDER

Generalni sekretar OPEK-a Muhamed Barkindo saopštio je Kadri Simson, komesarki za energetiku Evropske unije da je kriza na globalnim tržištima nafte izazvana ratom u Ukrajini izvan kontrole te grupacije.

Kako prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije gubici isporuke ruske nafte zbog sankcija i bojkota kupaca potencijalno bi mogli premašiti sedam miliona barela dnevno – kazao je Barkindo. Komesarka Simson je, sa druge strane, insistirala na odgovornosti OPEK-a za balansiranje tržišta nafte, naglasivši da bi ta grupacija proizvođača “crnog zlata” trebalo da iskoristi svoje rezervne proizvodne kapacitete kako bi pomogla u krizi.

Barkindo je odgovorio da su tržišta pod uticajem političkih faktora, a ne ponude i potražnje, ostavljajući malo toga što bi OPEK mogao da učini.

– Ove krize su stvorile vrlo nestabilno tržište. Moram, međutim, naglasiti da su to faktori koji su potpuno van naše kontrole u OPEK-u – rekao je Barkindo.

Agencija Blumberg ističe da su zemlje OPEK-a, poput Saudijske Arabije, odbile pozive velikih potrošača kao što su SAD da popune prazninu koju je ostavila Rusija. „Rijad zajedno sa Moskvom predvodi ad hok savez globalnih proizvođača poznat kao OPEK + i moguće je da takvim potezom ne želi da poremeti svoje političke veze s Kremljom” navodi Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari