Opet prevrćemo Vesićeve kocke: 240 miliona da Tašmajdan vratimo kakav je bio pre nego što ga je zamenik gradonačelnika "popravio" 1Foto: Beoinfo

Najavljena je nova rekonstrukcija Tašmajdana, za koju je procenjena vrednost 240 miliona dinara, i to samo četiri godine nakon prethodnih radova. Kao glavni razlog navodi se mala dubina bazena, za koju je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tvrdio da je dovoljna.

Sportski centar Tašmajdan raspisao je javnu nabavku za rekonstrukciju otovrenog bazena i bazenske tehnike, a procenjena vrednost ovih radova je 240 miliona dinara.

Rok za podnošenje prijava je do 18. avgusta ove godine u 12 časova.

Rebalansom budžeta Grada Beograda doneto je Rešenje o rebalansu programa poslovanja za 2023. Sportskog centra Tašmajdan, u kojem se navodi da je u planu da se u ovoj godini realizuje samo jedan deo investicije rekonstrukcije bazena od 120 miliona, a drugi u 2024. godini, pisala je ranije Nova Ekonomija.

Možda ova vest ne bi zapala za oko javnosti da se rekonstrukcija istog bazena nije radila pre samo četiri godine, odnosno 2019. godine.

Kako je N1 podsetio, rekonstrukcija koja je započela 2019. godine, a završena 2020. bila je, prema rečima tadašnjeg zamenika gradonačelnika, a sadašnjeg ministra građevinarstva Gorana Vesića najveća i najtemeljitija otvorenog bazena Tašmajdan od kako je sagrađen.

Vesić je tada naglasio da je smanjena dubina bazena, ali da to neće uticati na organizaciju takmičenja.

„Ono što je zanimljivo biće smanjena dubina bazena, koja neće biti 4,8 metara već dva metra, što će i dalje omogućiti da se održavaju sva velika takmičenja, ali će on biti lakši za čišćenje, bezbedniji“, izjavio je Vesić krajem aprila 2020. godine.

Međutim, sada se kao razlog za sprovođenje navedene rekonstrukcije navodi činjenica da je prilikom proše rekonstrukcije otvorenog bazena, smanjena dubina bazena, te isti ne ispunjava uslove za održavanje međunarodnih takmičenja u vodenim sportovima, u skladu sa „FINA“ standardima, tako da je potrebno izvršiti nadvišenje postojećeg olimpijskog otvorenog bazena, navodi se u opisu javne nabavke.

„Pored ovih radova, u sklopu izmena navedene nabavke, izvršiće se i rekonstrukcija bazenske tehnike, što podrazumeva nabavku i ugradnju elektrolizera, čime će se omogućiti sopstvena proizvodnja hlora, rekonstrukciju kompletne sale za filtriranje bazenske vode, zamenu 6 filtera za filtriranje bazenske vode, dozirnih pumpi, cevovoda, automatskih ventila, filtracionih pumpi, elektrorazvodnog ormana i drugo“, navodi se dalje u opisu javne nabavke.

Nekadašnji gradski arhitekta Đorđe Bobić kaže za Danas da ne zna zašto je morala da se vrši nova rekonstrukcija.

„Oni su to skoro rekonstruisali, a sad ponovo to rade. Očigledno je da ti radovi koji su prvobitno izvedeni nisu bili kako treba. To je opet teret za budžet, ali kao i sve drugo, nema pravog komentara za to“, navodi naš sagovornik.

On navodi da prošla rekonstrukcija nije bila po standardima.

„Postoje neki standardi kako se prave bazeni i to očigledno u rekonstrukciji nije izvedeno kako treba, smanjeno je i sad kad je u vidu neko internacionlano takmičenje, od međunarodnih sportskih federacija dobijamo informacije da je bazen plitak. Oni će sada da potroše ogromne pare da ga vrate u prvobitno stanje“, objašnjava on.

Stari bazen je, kako dodaje, bio izgrađen po evropskih standardima.

„Zašto je uopšte morao da se menja je kao i pitanje zašto je morao da se popločava Trg Repbulike i ostalo što se dešavalo. To je samo jedan način ponašanja gde se struka ne pita i pojedinci to rade na dogovor sa nekim, svako uzme svoj deo para, a mi to na kraju sve platimo“, naglašava Bobić.

Danas je ovim povodom kontaktirao Sportski centar Tašmajdan za komentar, međutim upućeni smo na Grad Beograd uz opasku da komunikacija mora da ide preko njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari