Oprezno preko mostova: Od 70 visećih mostova u Srbiji samo 13 u dobrom stanju 1Foto: M. S. / Danas

U Srbiji ima 70 visećih mostova od kojih je 14 zrelo za rušenje, a 43 mosta moraju da se saniraju. Svega 13 je u dobrom stanju, stoji u iveštaju o reviziji svrsishodnosti „Upravljanje visećim mostovima u Republici Srbiji“ koju je objavila Državna revizorska institucija.

Prema njihovim navodima, nije postojala objedinjena evidencija visećih mostova na teritoriji Republike Srbije do kraja 2022. godine, a planske aktivnosti gradova nisu u dovoljnoj meri obezbedile uslove za efikasno upravljanje visećim mostovima.

„U periodu 2020–2022. godine, Grad Kraljevo nije u dovoljnoj meri planirao aktivnosti u cilju efikasnog upravljanja visećim mostovima, a Grad Zaječar nije planirao aktivnosti u vezi sa visećim mostovima“, navodi se u reviziji DRI uz napomenu da pomenuti gradovi nisu u dovoljnoj meri preduzeli aktivnosti kako bi viseći mostovi bili bezbedni za korišćenje.

DRI navodi da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u decembru 2022. godine donelo Instrukciju o preduzimanju potrebnih mera u cilju zaštite ljudskih života i imovine, sprečavanja nastanka štete i otklanjanja štetnih posledica nastalih korišćenjem visećih mostova, ali da lokalne samouprave moraju da je primenjuju.

U analizi se navodi da od 14 visećih mostova u gradovima Kraljevu i Zaječaru, na osnovu stanja utvrđenog od strane gradskih građevinskih inspektora, samo je jedan bezbedan za korišćenje.

DRI je ustanovila i da nije bilo inspekcijskog nadzora visećih mostova, niti je republička građevinska inspekcija nadgledala lokalne građevinske inspektore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari