Orakl i Vlada Srbije potpisali Memorandum o razumevanju, postaju strateški partneri 1Foto: Kancelarija za IT i eUpravu

Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu vlade Srbije korporacija Oracle (Orakl), druga po veličini prihoda softverska kompanija na svetu, potpisale su danas Memorandum o razumevanju, saopštila je vlada Srbije.

Svrha memoranduma potpisanog u paviljonu Republike Srbije u Dubajiu, na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi EKSPO 2020, jeste procenjivanje mogućnosti uspostavljanja regionalnog data centra korporacije Orakl, u okviru komercijanog segmenta Državnog data centra u Kragujevcu.

Saradnja kroz data centar bi podržala rastuću potražnju za klaud uslugama u regionu, dodaje se u saopštenju.

„Uspostavljanje ove vrste Orakle regionalnog centra podataka omogućiće stvaranje digitalnog haba sa potencijalom pružanja Orakl klaud usluga korisnicima u Srbiji, u ovom delu Evrope, ali i šire“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U okviru sporazuma, Orakl i vlada Srbije sarađivaće i na razvoju inicijativa u vezi sa borbom protiv kovid-19 i drugim zdravstvenim prioritetima.

„Mogućnost sklapanja partnerstva sa korporacijom Orakl, jednim od svetskih IT lidera, kao potencijalnim komercijalnim korisnikom u Državnom data centru u Kragujevcu predstavlja još jednu potvrdu rezultata vlade Srbije u sektoru digitalizacije, investiranja u najmoderniju infrastrukturu data centara i kadrovskih i tehničkih kapaciteta Srbije“, ocenio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović je potvrdio da je Državni data centar u Kragujevcu izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, da obezbeđuje čuvanje podataka i opreme javne uprave i komercijalnih korisnika, kao i da predstavlja značajnu infrastrukturnu osnovu za razvoj elektronske uprave u Srbiji.

Leopoldo Boado Lama, bivši potpredsednik prodaje aplikacija za Bliski istok, Afriku i zemlje centralne i istočne Evrope korporacije Orakl, naveo je da IT gigant prepoznaje „važnost Srbije kao haba za digitalnu transformaciju“.

„(Možemo da sagledamo) vrednost klaud regiona u podizanju korisničkog iskustva građana i preduzeća na novi nivo, sa većom tehnološkom efikasnošću i agilnošću uz najviše nivoe bezbednosti“, rekao je Boado Lama.

Svetska izložba Ekspo 2020 Dubaji održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, pod sloganom „Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari