Ljubisav Orbovicfoto FoNet Božana Pavlica

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je danas da nije čuo da je neko od poslodavaca zbog visoke temperature obustavio rad između 11 i 16 sati, kako je preporučio taj sindikat.

„Nisam čuo da je neko od poslodavaca obustavio posao u periodu najviše dnevne temperature, između 11 i 16 sati“, rekao je Orbović za Betu.

SSSS je danas pozvao poslodavce da, kada spoljna teperatura prelazi 36 Celzijusovih stepeni na otvorenom, obustave  radove između 11 i 16 časova i ne dozvole da zaposleni budu izloženi direktnom sunčevom zračenju.

Vlada Srbije je 2007. godine donela uputstvo prema kome se poslodavcima „preporučuje da rad organizuju tako da u najtoplijem periodu dana, od 11 do 16 sati, kada je temperatura iznad 36 stepeni, spreče obavljanje teških fizičkih poslova i direktnom izlaganju suncu, ako proces rada to dozvoljava“.

Orbović je rekao da se ovih dana u kompanijama, uglavnom prave pauze na oko dva sata i koriste osvežavajuća pića, ali da se rad ne prekida.

Istakao je da to nije korektno jer su vrućine nenormalne, ne samo na otvorenom prostoru, već i u halama.

Taj sindikat je, kako je rekao, godinama tražio od države da kada su temperature tropske, proglasi vanredno stanje, ali da nije nailazio na „razumevanje“.

Sindikati su zbog toga, prema njegovim rečima optuživani da izmišljaju, a ministri rada su tvrdili da su radnici navikli na rad i u takvim uslovima.

Saša Dimitrijević, zadužen za bezbednost i zdravlje na radu u sindikatu UGS „Nezavisnost“ rekao je da preporuku niko ne poštuje jer nema sankcija.

„Preporuka ne podrazumeva sankciju, već ostavlja poslodavcu na volju da odluči da li će je poštovati. I kada su se dešavale nesreće skoro nikad niko nije odgovarao“, rekao je Dimitrijević.

Dodao je da je video da danas radnici rade na izgradnji Beograda na vodi i da pretpostavlja da se eventualno poštuje preporuka da se napravi pauza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari