Osnovan Fond za razvoj poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u Novom Pazaru 1foto (S.Župljanin) :Potpisivanje ugovora

U Novom Pazaru danas je formiran Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

Ugovor o osnivanju poptpisali su predstavnici Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID), Regionalne agencije za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA), Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i novopazarske lokalne samouprave.

Fond je osnovan u okviru Projekta velika mala privreda, koju finansira USAID. Cilj je da vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, uz finansijsku pomoć, unaprede svoju poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju.

Grad Novi Pazar i fondacija „Ana i Vlade Divac, obezbedili su šest miliona dinara podsticajnih sredstava. Fondacija je donirala milion, a lokalna samouprava je obezbedila pet miliona dinara.

Aktivnostima i sredstvima Fonda upravljaće SEDA, a poljoprivrednici mogu da računaju najviše na 300.000 dinara pomoći, koja će se dobijati preko konkursa.

Poljoprivrednim proizvođačima će na taj način biti omogućeno da dobijaju beskamatne pozajmice za opremanje i unapređenje svojih gazdinstava i proizvodnje.

Direktorka USAID u Srbiji, Bruk Ajšam, nakon potpisivanja ugovora ocenila je da je „formiranje ovog Fonda još jedan korak ka poboljšanju ekonomskih uslova u ovom gradu, ali i regionu“.

“Fondovi su osmišljeni da pomognu malim proizvođačima i uzgajivačima na lokalnom nivou, koji imaju otežan pristup komercijalnim kreditima”, naglasila je direkroktorka USAID.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac smatra da je osnivanje Fonda veoma značajno za razvoj poljoprivrednih resursa u ovom kraju. Podsetio je da je u gradskom budžetu ove godine za poljoprivredu opedeljeno 15 miliona dinara.

Za februar sledeće godine najavljeno je raspisivanje konkursa na kojem će biti deljena sredstva iz novoosnovanog Fonda za unapređenje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

Fond u Novom Pazaru je deseti koji je u poslednje dve godine osnovan u Srbiji, uz podršku USAID-a. Prethodno su osnovani u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Brusu, Dimitrovradu i Velikoj Gradišci.

Projekat „Velika mala privreda“, USAID če realizovati u Srbiji u narednih pet godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari