Otkazan najavljeni protest oružara u Beogradu 1( sa ranijih protesta) Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Štrajkački odbor fabrike “Zastava oružje“ odlučio je da otkaže za sutra najavljeni protest kragujevačkih oružara u Beogradu, ispred Vlade Srbije, rekao je FoNetu predsednik fabričkog sindikata Dragan Ilić.

On je objasnio da je protest otkazan zbog toga što se za put u Beograd prijavila samo trećina od 2.500 zaposlenih, dodajući da je to “znatno manje nego što je očekivano”.

Za protest u Beogradu prijavilo se oko 800 radnika, zbog čega smo zaključili da taj broj nije dovoljan, s obzirom da su naši zahtevi značajni za sve zaposlene i da je za jednu takvu sindikalnu akciju trebalo da se odazove minimum 50 odsto radnika, precizirao je Ilić.

Kragujevački oružari traže od države da njihova fabrika bude izuzeta iz postupka privatizacije, koja se predvida novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi, kao i da zaposleni budu izuzeti iz programa vlade o umanjenju zarada od 10 odsto.

Oni su, početkom maja, te zahteve iskazali na protestu ispred skupštine Srbije, a protekle nedelje predočili su ih i ministru odbrane Aleksandru Vulinu.

Prema Ilićevoj proceni vecina štrajkača odustala je od protesta, iako ni jedan od njihovih zahteva nije ispunjen, zbog pritisaka i zastrašivanja koje je vršilo rukovodstvo.

Mi verujemo da je to posledica zastrašivanja i pritiska vršenog od strane rukovodstva koje je tražilo da se radnici pismeno izjašnjavaju da li učestvuju ili ne učestvuju u štrajku, kazao je Ilić.

On je dodao da je osipanju štrajkaca doprinelo i instaliranje video nadzora u proizvodnim pogonima.

Ovih dana montiraju se kamere u svim proizvodnim pogonima, iako je finansijska situacija u fabrici izuzetno teška, rukovodstvo je smatralo da je to prioritet i već je postavljen veći broj kamera i to isključivo u proizvodnim pogonima, pa verujemo da je sve to uticalo da se pozivu za protest u Beogradu odazove manji broj ljudi od očekivanog, rekao je Ilić.

Menadžment fabrike je ranije saopštio da bi najavljeni protest u Beogradu bio “kontraproduktivan” i da protesti nisu put ka rešenju problema.

Radnici su takode informisani da je izvesna isplata bonusa od 10.000 dinara svakom radniku, kao i da će Nadzorni i Izvršni odbor zaposlenima koji su štrajkovali omogućiti da nadoknade radne sate radom subotama.

Više od polovine zaposlenih u fabrici “Zastava oružje”, je, zbog neispunjenih zahteva potpuno obustavilo rad 23. maja.

Medutim, 28. maja većina štrajkača je prekinula protest i počela sa radom, nakon čega je doneta odluka o prekidu štrajka u fabrici. Tada je i najavljen novi protest oružara u Beogradu koji je danas otkazan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari