Otkrivene karte: Napred napada Energoprojekt 1

Pred jučerašnju sednicu Skupštine akcionara Energoprojekt holdinga karte su konačno otkrivene.

Firme u vlasništvu Dobrosava Bojovića, Napred razvoj sa 24,49 odsto udela u Energoprojektu i Napred sa 0,09 odsto akcija, zajedno sa firmama Montinvest Properties koja poseduje 5,18 odsto i Jopag iz Švajcarske sa 5,13 odsto, objavile su nameru da preuzmu tu građevinsku kompaniju. Istovremeno, Komisija za hartije od vrednosti je donela rešenje po prijavi menadžmenta Energoprojekta, da su firme koje su se navodno tek sad udružile, u stvari zajedno delovale još u januaru ove godine kada su zajedno stekle više od 25 odsto vlasništva nad Energoprojektom. Prema zakonu o preuzimanju, jedna ili više povezanih lica koja steknu više od 25 odsto akcija neke kompanije, imaju obavezu da daju ponudu za preuzimanje akcija od ostalih akcionara. Bojović to nije uradio 31. januara kada je faktički postao vlasnik više od 25 odsto Energoprojekt holdinga, a morao je to da uradi i za Energoprojekt entel i Energoprojekt garant. Rešenjem Komisije za HoV blokirano je pravo glasa po osnovu akcija u vlasništvu Bojovića, a predviđena je i novčana kazna za kršenje propisa.

Zbog ovoga se danas, kako saznajemo iz izvora bliskih Energoprojektu, na skupštini predstavnici Napreda nisu ni pojavili.

Konzorcijum okupljen oko Bojovića će sada morati i zvanično da da ponudu za preuzimanje, a stručnjaci ocenjuju da će te firme morati da ponude ostalim akcionarima najvišu cenu po kojoj su sami sticali akcije. U ovom slučaju, preduzeće Jopag je u poslednje vreme kupovalo akcije po 1.500 dinara. Po ovoj ceni Bojović bi morao da prikupi 86 miliona evra za sve preostale akcije Energoprojekta. Međutim, kako upućeni tvrde, neće mu biti potreban sav taj novac, jer akcije neće prodati država, menadžment, a verovatno ni institucionalni investitori. Takođe, on neće morati da obezbedi keš, već je dovoljna bankarska garancija, a spekuliše se da ju je obezbedila jedna domaća banka.

Danas je već pisao o pokušajima neprijateljskog preuzimanja Energoprojekta, a Bojović je tada tvrdio da nisu njegove firme kupovale akcije te kompanije. Takođe, spekuliše se da je cela akcija započela zato što je Energoprojekt pokrenuo zahtev za poništenje ugovora po kom je ustupljeno pravo građenja ove kompanije švajcarskom Jopagu na parceli u Bloku 26, preko puta Arene za svega 6,5 miliona evra.

 Žalba na direktora Energoprojekta

Juče su i preduzeća Napred razvoj, Jopag AG i Montinvest properties poslale saopštenje u kome su optužile rukovodstvo Energoprojekta da im „ugrožava pravo da celishodno zaštite svoj interes“. Navodi se da je sporazum potpisan na inicijativu Montinvest propertis Beograd, a potpisnici su jednoglasno konstatovali da im nije omogućen transparentan uvid u poslovanje društva. Oni se žale da nisu mogli da učestvuju u organima upravljanja i da im je time ugroženo pravo da na celishodan način zaštite svoje interese kao akcionari sa 35,18 odsto akcija. U saopštenju se optužuje generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović da protiv ovih firmi vodi „orkestriranu medijsku kampanju“. Potpisnici saopštenja ocenjuju da su izjave Milovanovića za medije neodmerene i da nanose štetu i narušavaju ugled i Energoprojekt holdingu i investitorima Napred razvoj, Jopag AG i Montinvest Propertis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari