Otkud Karići usred urbanističke borbe građana i gradskih vlasti? 1Foto: Gradnja.rs

Urbanistička borba građana i države izgleda da se vodi u celoj zemlji, a trenutno je aktuelna pobuna u Nišu protiv promena urbanističkih planova kojima je dozvoljena gradnja zgrada visine do 50 metara, umesto dosadašnjih maksimalnih sedam etaža.

Protivnici ove promene među kojima su i političke stranke i udruženja građana tvrde da je gradska vlast pokušala u tajnosti da progura promene pa je tako javnu raspravu zakazanu za 1. septembar oglasila u avgustu samo u Srpskom telegrafu, a onda i odredila da na javnu raspravu mogu doći samo oni koji podnose prigovor, kao i da se prigovor može podneti samo lično, a ne i elektronskim putem.

Uprkos tome na javnoj raspravi se sakupilo dosta zainteresovanih među kojima se prenela vest da se sve ovo radi na ovaj način za poznatog investitora i to onog koji će da gradi na zemljištu bivše ciglane, društvenog preduzeća koje je privatizovano u stečaju.

Ovome je doprinela i najava gradonačelnice Niša Dragane Sotirović u maju kako u ovaj grad dolazi veliki investitor koji će graditi, ali ga nije imenovala. Javnost se ove najave prisetila sada kada je došlo do promene planova i nekako se došlo do zaključka da se radi o kompaniji braće Karić.

Tamara Milenković Kerković, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Nišu i potpredsednica Srpskog pokreta Dveri, kaže za Danas da deluje da se plan pravi za poznatog investitora i da je u Nišu u aprilu osnovano preduzeće Tesla park na koje je preneta imovina ciglane, odnosno atraktivno zemljište u širem centru grada koje je sada park i šuma.

„Pošto je Karić ostao bez zemljišta u Makišu u Beogradu za gradnju Tesla grada, a ovde osnovano preduzeće se zove Tesla park, proneo se glas da su oni dobili lokaciju i da se za njih sve ovo sprema“, rekla je Milenković Kerković.

Gradonačelnica Niša rekla je prekjuče da misteriozni investitori nisu Karići.

„Taj investitor, koga je nama preporučila jedna druga kompanija koja već godinama posluje u Nišu, neko je ko želi da investira i gradi ovde. Kada dolazi investitor, mi poštujemo njegove zahteve, jer u svakom trenutku taj privatni vlasnik koji se odlučio za Niš može i da se ne odluči za Niš nego da svoju investiciju prebaci negde drugde i nama je jako važno da pratimo sve što investitori žele, pre svega te njihove politike. U kojoj je fazi njihova investicija ja u ovom trenutku zaista ne znam, a ako Karić dolazi u Niš ja se radujem jer znajući šta on gradi u Beogradu i Belorusiji, drago mi je ako se deo svega toga prenese i u Niš“, preneli su niški mediji izjavu Sotirovski.

Kao vlasnici Tesla parka, firme osnovane u aprilu ove godine u Nišu pojavljuje se petoro fizičkih lica. Po trećinu udela imaju Miodrag Stanković, vlasnik firme Agrogradnja i direktor Tesla parka, i Slobodan Rašić, dok treću trećinu dele Olivera, Miloš i Marjan Cenić. Juče nam je Miodrag Stanković rekao da pošto je u inostranstvu ne može da razgovara, ali na pitanje da li će Karići graditi kratko je odgovorio da „nemaju oni s tim veze“.

Od predsednika uprave kompanije Dana holdings koja je bila u vlasništvu Karića i koja gradi po Belorusiji dobili smo kratak odgovor: „Kompanija Dana holdings nije u vlasništvu porodice Karić i ne planira da investira u Srbiji niti u drugim zemljama.“

Na broj telefona poznat redakciji juče nismo mogli da dobijemo Dragomira Karića. Inače spekulacije možda i nisu bez osnova budući da su u maju Bogoljub i Dragomir Karić posetili Niš i tom prilikom Bogoljub Karić je dao izjavu Niškim vestima da planira da se aktivira „u svim ekonomskim sferama koliko mogu“.

„To je najveća politika. Ima li veće politike danas? Sto dvadeset hiljada ljudi je pod mojom komandom, direktno 33 i 87.000 indirektno u proizvodnji. Svi oni rade na milionima kvadratnih metara koji se grade u 48 država. Od Berlina, preko Hanovera, Štutgarta, Minhena, Rusije, Belorusije i Kazahstana. Planiramo da radimo i ovde svakako i raduje nas to“, rekao je tom prilikom Karić.

Gradonačelnica je devet dana kasnije najavila dolazak misterioznog investitora.

Ko god gradio, građani vide gradnju potencijalno 41 visoke zgrade kao udar na standard života s obzirom da trenutna komunalna infrastruktura jedva opslužuje i postojeće porodične kuće u ovom kraju Niša.

Danijel Dašić, građevinski inženjer iz Niša i jedan od onih koji su došli na javnu raspravu i podneli prigovore, ističe da je pre 1980-ih u Nišu izgrađeno desetak visokih zgrada, ali na strateškim mestima, dok se sada planira masovna gradnja 15-spratnica.

„Hoće da menjaju izgradnju sa maksimalno sedam etaža na zgrade do 50 metara, a i to smišljeno pošto je do te visine nadležan grad, a preko republika. Ne može se udvostručiti spratnost bez studije visokih objekata. Njima se toliko žurilo da su napravili niz proceduralnih grešaka. Dokument je potpisala v. d. načelnica gradske uprave Marina Živulović, kojoj je u julu istekao mandat. Od 27, devet institucija nije dalo mišljenje na promenu DUP-a, a među njima recimo Medijana koja se bavi odnošenjem otpada, pa onda tu se okreću avioni koji sleću na niški aerodrom, a nadležna služba nije dala mišljenje. Inače u tom kraju su porodične kuće sa uskim ulicama, a čim padne veća kiša dolazi do poplava. Postojeći kolektor ne može da primi ni postojeće količine vode. Na tih 13 hektara koliko ima ciglana planiraju se četiri stambena bloka, a možete misliti koliko bi vode trebalo pokupiti kada se to sve betonira“, objašnjava Dašić, dodajući da je ciglana tu napravljena zato što ima gline, a odmah ispod je pivara zbog izvora vode.

„Kada spojite glinu i vodu, dobijete klizište. Zato se taj deo Niša do sada nije ni gradio“, napominje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari