Štednja u Subotici: Novogodišnje rasvete biće za trećinu manje i sijaće "samo" mesec dana 1Foto: J. Patarčić/Danas

Smanjen broj novogodišnjih dekorativnih ukrasa, kao i broj dana tokom kojih će biti uključeni, samo su jedna od privremenih mera predviđenih Planom uštede energije koji je izradio Grad Subotica, u skladu s aktuelnom energetskom situacijom i preporukama Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako za Danas objašnjavaju iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, ove godine je planirano postavljanje novogodišnje dekorativne rasvete pretežno u centru grada, odnosno na Korzou, Trgu slobode, Trgu cara Jovana Nenada, Trgu sinagoge, Aleji maršala Tita, te u ulicama Maksima Gorkog, Štrosmajerovoj, Matka Vukovića, Dimitrija Tucovića, Petefi Šandora, Đure Đakovića i u Rudić ulici.

Osim u centru grada, novogodišnje rasvete biće još na šetalištu i u parku u naselju Pozivka, kao i na Segedinskom i Senćanskom putu.

„Ovo predstavlja oko 33 odsto manji broj ukrasa na teritoriji celog grada. Na ovim lokacijama biće postavljeni uobičajeni novogodišnji ukrasi i figure, nije planirana nabavka novih ukrasa“, objašnjavaju iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj.

Novogodišnja dekoracija biće uključena 15. decembra, a radiće do 15. januara naredne godine, što je za 20 dana manje u odnosu na prethodne godine ili, kako napominju iz nadležnog Sekretarijata, 40 odsto kraći period.

„Novogodišnji ukrasi se uključuju zajedno sa javnom rasvetom. Smanjenjem broja ukrasa i radnih sati očekivana ušteda je oko 55 odsto u odnosu na isti period decembar-januar prethodnih godina“, poručuju iz Sekretarijata.

Ipak, zimskih radosti neće manjkati u gradu, budući da je u planu postavljanje privremenih klizališta u naseljima Prozivka, Palić, Čantavir, Novi Žednik i Bajmok, kao i tobogana kod Gradske kuće.

Privremenim merama uštede električne enegrije u Subotici nije obuhvaćena samo novogodišnja dekoracija, već je isključeno i 33 odsto svetiljki javne rasvete na svim mernim mestima, izuzev svetiljki koje su na raskrsnicama.

Takođe, sa sistema javnog osvetljenja isključena je i dekorativna rasveta Gradske kuće i Gradske biblioteke, zatim na objektima „Beneton“, „Lilly“ i „Ravel“, kao i na zgradi na Trgu republike broj 16.

Rasveta je isključena i na sportskim terenima na Prozivci, Čvorkovoj bari, Kertvarošu, Osnovnoj školi „Majšanski put“, Ljutovu, Bajmoku, Đurđinu, Višnjevcu, Kelebiji i Čantaviru, kao i na Pravoslavnom groblju, Katoličkoj crkvi na Trgu žrtava fašizma, Pravoslavnoj crkvi na Beogradskom putu, Pravoslavnoj crkvi u Zmaj Jovinoj, Franjevačkoj crkvi i ostalim crkvama u prigradskim naseljima.

U svim mesnim zajednicama na teritoriji grada Subotice podešeno je i vreme isključenja sistema javne rasvete 30 minuta pre svitanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari