Ove sezone letovanja skoro bez ikakvih mera 1Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Iako su najave svetskih stručnjaka, ali i domaćih radnika u turizmu da se ova grana na stare staze neće vratiti pre 2024, od ove turističke sezone u svetu, ali i kod nas se očekuje dosta, mnogo više nego prethodne dve godine.

Tokom 2020. zbog pandemije korona virusa turizam je na trenutak skroz stao, prošle godine se oporavio donekle, a ove se očekuju znatno bolji rezultati.

Na Beogradskom sajmu danas počinje i traje do nedelje Međunarodni sajam turizma na kom će izlagači predstaviti svoje ponude za predstojeću letnju sezonu i odmore, a mnoge od njih će biti i sa popustima do 50 odsto.

„Mnoge agencije izlaze sa ponudama za Tursku, Grčku, Egipat, Španiju, Italiju, Crnu Goru, Albaniju i daleke destinacije koje su popularne tokom cele godine, a popusti će biti i do 50 odsto na rane uplate“, kaže za Danas Milan Lainović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Među putnicima je, kako kaže, veliko interesovanje, a putovanja neće kao u prethodnom periodu biti problem.

„Svuda će moći da se ide, informacije koje dobijamo od partnera koji će biti gosti i na Sajmu su da neće biti novih drastičnih mera. Konkretno ne znamo šta će biti, ali postoje najave da se ide ka popuštanju mera“, napominje on.

Lainović napominje, na primer, da za Grčku više nema, odnosno da se ukida obaveza registracije, ali da ostaju na snazi obaveza potvrde o vakcinisanju, PCR ili antigenski ili preležanom kovidu.

„Verujemo da će veliki broj država ukinuti mere pred sam početak turističke sezone, najvažnije da će moći da se putuje i da će situacija biti dobra, veliki broj je već rezervisao putovanja“, kaže naš sagovornik.

Što se tiče epidemiološke situacije, kako kaže, mere svuda popuštaju, razgovara se o ukidanjima, a pojedine države neće imati nikakve mere, kao na primer Crna Gora.

„Naša pretpostavka je da će za nekoliko meseci i druge države ukinuti mere, ne znamo da li će to biti tako, ali svakako će moći da se putuje i najbitnije je da je mnogo veće interesovanje nego prošle godine“, napominje Milan Lainović.

Prve najave toga dolaze iz Turske, naime, ambasador te zemlje u Srbiji Hami Aksoj najavio je da će kao dodatni vid liberalizacije putovanja turisti iz Srbije u Tursku uskoro moći da putuju i sa čipovanim ličnim kartama.

Aksoj je rekao da Turska i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose u sferi turizma i podsetio da je Tursku prošle godine posetilo 85 odsto više srpskih turista u odnosu na 2020, dok je Srbiju posetilo čak 95 odsto više turskih državljana.

„Između naše dve zemlje već postoji bezvizni režim putovanja, a prema novom sporazumu koji će ući u proceduru uskoro moći ćemo da putujemo sa čipovanim ličnim kartama“, rekao je Aksoj i podsetio da je od decembra uspostavljena direktna avio-linija između Beograda i Ankare koja ima za cilj da srpskim turistima olakša da stignu i do drugih turističkih centara Turske.

U svetu je prošle godine bilo 415 miliona putnika, za nekih četiri odsto više nego 2020. ali i dalje mnogo manje u odnosu na 2019. godinu (72 odsto).

Srbiju je prošle godine posetilo malo manje od 2,6 miliona turista, od čega su 1,72 miliona domaći gosti, dok je stranih bilo nešto malo više od 871.000, polovina od toga bila je u Beogradu.

U isto vreme, zabeleženo je 8,1 miliona noćenja, od čega su 5,7 miliona napravili domaći turisti, i to najviše u banjskim mestima. Tokom 2021. najviše domaćih turista bilo je u banjama, više od 602.000, i to ubedljivo najviše u Vrnjačkoj, potom i Sokobanji, u kojoj kriza zbog pandemije nije pogodila turizam. U nju je prošle godine došlo gotovo 160.000, uglavnom, domaćih gostiju.

Sezona je, baš kao i godinu dana pre toga bila odlična, a broj turista u ovom gradu na jugu Srbije raste iz godine u godinu od 2013. naovamo.

Mnoge domaće i strane destinacije će biti deo ponude četvorodnevnog Sajma koji počinje sutra i koji se ove godine održava pod sloganom „Između planina i mora“.

Na sajmu će se predstaviti osim Grčke, Turske, Crne Gore, Tunisa, Egipta, BiH, Bugarske, Severne Makedonije, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Maldiva, i pojedinačni izlagači iz Albanije, Hrvatske i Slovenije.
Prvi put ove godine posetiocima će biti predstavljene dve nove destinacije – egzotična Malezija i Demokratska Republika Sao Tome i Principe, koju čine dva ostrva u Gvinejskom zalivu u centralnoj Africi.

Ulaznice

Osim Sajma turizma (od 24. do 27. marta) u isto vreme biće organizovan i Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme, kao i Sajam vina. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, grupna košta 300 dinara, isto koliko i grupna ulaznica za đake i studente, dok je porodična ulaznica 800 dinara. Poslovna ulaznica sa paketom pogodnosti je 2.000 dinara, a parking na Sajmu po satu 150 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari