Pad deviznih rezervi u aprilu 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 12,79 milijardi evra, a rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je danas NBS. saopštenju.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 10,67 milijardi evra.

Kako se navodi u saopštenju, bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana, u odnosu na kraj aprila 2019, povećane za 1,45 milijardi evra, najvećim delom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza za dve milijarde i 110 miliona evra, i to u periodu kada se Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 959 miliona evra.

Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 321 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca. Neto smanjenje deviznih rezervi ostvareno je u najvećoj meri po osnovu aktivnosti NBS, preduzetih u cilju očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu i podrške likvidnosti bankarskom sektoru u ambijentu krize izazvane korona virusom (ukupan efekat 443 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 524 miliona evra i bio je za 250 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,4 milijarde evra.

Dinar je u aprilu nominalno oslabio za 0,1 odsto, dok je od početka ove godine vrednost dinara gotovo nepromenjena u odnosu na evro. Centralna banka je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu neto prodala 440 miliona evra. Posmatrano od početka godine NBS je neto prodala 625 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari