Pad ruske rublje zbog sankcija Zapada, dugi redovi ispred bankomata 1Foto: Beta/AP/Pavel Golovkin

Ruska valuta rublja je danas znatno oslabila u odnosu na američki dolar, nakon što su zapadne zemlje objavile da će isključiti neke ruske banke iz međunarodnog platnog sistema SWIFT i da će ograničiti Moskvi korišćenje njenih deviznih rezervi.

Pad rublje zbog zapadnih sankcija doveo je danas do formiranja dugih redova ispred banaka i bankomata u Rusiji, koja se u postsovjetsko doba više puta suočavala sa naglom devalvacijom valute.

Rublja je jutros izgubila 30 odsto vrednosti u odnosu na dolar, ali se kasnije stabilizovala, posle brze akcije ruske centralne banke.

Ruska centralna banka je danas naglo podigla referentnu kamatnu stopu, sa 9,5 na 20 odsto, u očajničkom pokušaju da ojača valutu i ​​spreči masovno podizanje novca iz banaka.

Taj potez je usledio posle jučerašnje odluke Zapada da zamrzne ruske devizne rezerve, koja bi mogla da ima razorne posledice po finansijsku stabilnost Rusije.

Za sada je nejasno koliki će udeo ruskih deviznih rezervi od 640 milijardi dolara, od kojih se deo nalazi van Rusije, biti paralizovan tom odlukom Zapada. Evropski zvaničnici navode da će najmanje polovina ruskih deviznih rezervi biti pogođena.

Građani Rusije se sada suočavaju i sa mogućnošću rasta cena i otežanih putovanja u inostranstvo koja će poskupeti zbog pada vrednosti rublje.

Oštra devalvacija rublje značila bi pad životnog standarda za prosečnog građanina Rusije, navode ekonomisti i analitičari.

Rusi se i dalje oslanjaju na obiman uvoz, a cene tih artikala verovatno će naglo skočiti.

Narednih nedelja su moguća i dublja ekonomska previranja ako skok cena i problemi u lancima snabdevanja dovedu do zatvaranja ruskih fabrika zbog manje tražnje.

Ruska vlada će morati da podrži banke i ekonomske sektore koji se nalaze u problemu, ali će bez pristupa valutama kao što su američki dolar i evro možda morati da štampa veće količine rublje. Taj potez bi brzo mogao da dovede do hiperinflacije.

Pad rublje je podsetio na ranije krize ruske valute. Rublja je izgubila veliki deo vrednosti početkom 1990-ih, nakon raspada Sovjetskog Saveza, zbog čega je vlada 1997. izbrisala poslednje tri nule sa novčanica rublje. Pad je nastavljen posle finansijske krize 1998. godine, kada su mnogi izgubili ušteđevinu. Još jedan pad rublje usledio je 2014. godine, zbog pada cena nafte i sankcija uvedenih Rusiji zbog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari