Ministarstvo finansija objavilo je izvršenje budžeta Republike Srbije za oktobar mesec. Rezultati su poražavajući. Poreski prihodi u oktobru su manji od poreskih prihoda u oktobru 2012. godine. Da, dobro ste pročitali, poreski prihodi u oktobru 2015. godine su manji nego u oktobru 2012. godine.

Od te 2012. godine do danas Aleksandar Vučić je povećao sve poreze koji postoje u Srbiji. PDV je povećan sa 18 na 20 odsto i sa osam na 10 odsto. To je povećanje veće od 10 procenata. Povećane su sve akcize, na gorivo, duvan u više navrata za više od 10 odsto. Uvedena je i nova akciza na struju. Povećan je porez na dobit za trećinu. Povećan je porez na imovinu, za mnoge građane i nekoliko puta. Na šta je računala nesposobna partokratija? Misli su: povećaćemo poreske stope i bolje napuniti budžet. S druge strane, mislili su – smanjićemo plate i oteti deo penzije i tako ćemo smanjiti deficit. Za to vreme nećemo ništa uraditi na uvođenju reda u javnom sektoru, već ćemo nastaviti po starom i sa partijskim zapošljavanjem i sa subvencionisanjem i sa korupcijom i sa zidanjem gubitaka u javnim preduzećima. Smanjenje plata i penzija i povećanje svih poreza je premijer nazvao: TEŠKA REFORMA.

Dešava se upravo obratno. Zašto? Povećavanjem poreza i smanjenjem plata i penzija, smanjuje se potrošnja stanovništva, što dovodi do pada proizvodnje, što za sobom povlači smanjenje poreskih prihoda. Naš premijer izgleda želi da proveri na građanima Srbije da li osnovna jednačina BDP-a radi. Zamislite, radi.

U oktobru 2015. godine poreski prihodi budžeta Republike Srbije su iznosili 67 milijardi dinara. Prošle 2014. oni su iznosili 70 milijardi dinara. Pre dve godine, 2013. su iznosili 66 milijardi, a 2012. godine – 75 milijardi dinara. Pad poreskih prihoda u 2015. u odnosu na 2012. iznosi osam milijardi dinara, odnosno više od 10 odsto.

Ako uzmemo konsolidovani budžet, koji pored budžeta Republike uključuje i budžete lokalnih samouprava, PIO fonda, Fonda za zdravstvo i Puteva Srbije (ovo preduzeće je takođe deo budžeta), poreski prihodi su u oktobru 2015. iznosili 139 milijardi dinara, 2014. su bili 141 milijardu, 2013. godine 134 milijarde, a 2012. – 153 milijarde dinara. Pad konsolidovanih poreskih prihoda u 2015. u odnosu na 2012. iznosi 14 milijardi dinara, odnosno više od 10 odsto.

Znači umesto očekivanog povećanja poreskih prihoda od više od 10 odsto, premijer je dobio smanjenje od 10 odsto.

U 2014. godini uzorak od samo šest državnih firmi (Srbijagas, EPS, Železnice, Železara, Petrohemija i Er Srbija) pokazuje gubitak od preko milijardu evra (120 milijardi dinara). Za ovaj poslovni “uspeh” su ih građani Srbije, uključujući i penzionere, častili poklonom – subvencijom od preko 241 milion evra. Poređenja radi, premijer je od penzija uzeo 210 miliona evra. Manje nego što je poklonio navedenim gubitašima. Samo Er Srbija je u 2014. napravila istorijski poslovni gubitak od 75 miliona evra, za šta je od države dobila poklon od 71 milion evra kako bi zamaskirala ovaj minus.

Možeš da obmanjuješ sve ljude neko vreme. Možeš i neke ljude sve vreme. Ali ne možeš sve ljude, sve vreme. Stigne te.

* Autor je bivši ministar privrede

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari