kamioniFoto: EPA/Zoltan Balogh

U 2020. godini ukupan drumski teretni transport u EU pao je za skoro jedan odsto u meri tona-kilometara (tkm) u poređenju sa 2019. godinom.

Zaključavanja i druge mere koje su mnoge zemlje članice uvele 2020. godine kako bi se suprotstavile pandemiji korone imale su negativan uticaj na teretni transport drumskim putem, posebno tokom drugog kvartala 2020. godine. To je izazvalo poremećaj u uzlaznom trendu koji je viđen poslednjih godina.

Ova informacija proizilazi iz podataka o drumskom prevozu tereta koje je nedavno objavio Eurostat. Obično se u drugom kvartalu godine zabeleži najveći broj tona – kilometara, međutim, drugi kvartal 2020. godine doživeo je vrhunac restriktivnih mera za suzbijanje pandemije. U poređenju sa prvim kvartalom 2020. godine, broj tkm u EU pao je za osam odsto a u poređenju sa drugim kvartalom 2019. godine, taj broj se smanjio za 10 posto.

Uprkos tome, u trećem i četvrtom kvartalu 2020. godine drumski teretni transport se oporavio na nivoe čak i više nego pre pandemije. U odnosu na treći kvartal 2019. godine, u trećem kvartalu 2020. godine došlo je do povećanja za više od dva odsto. Četvrti kvartal 2020. godine ostvario je povećanje za više od tri odsto u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine.

Pandemijske mere takođe su uticale na teretni transport različitih razdaljina. Tkm izveden u EU na razdaljinama od 2.000 km ili više naglo je pao u 2020. godini  – za osam odsto u poređenju sa 2019. godinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari