Panika u bankarskom sektoru pokosila tržište akcija 1Foto: Wikipedia

Teško da je iko mogao pomisliti da u nedelji u kojoj se čelnik Fed-a, Pauel, obraća Kongresu, a pride se objavljuje i izveštaj sa tržišta rada, ovo neće biti najvažniji događaji koji će odlučujuće opredeliti smer tržišta.

Umesto toga, kolaps Silicon Valley banke (SVB) izazvao je paniku ulagača u finansijskom sektoru, koja se veoma brzo prenela i na ostatak tržišta.

Akcije su pretrple najoštriji sedmični pad u tekućoj godini – indeks S&P 500 stropoštao se 4,6 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pretrpeo neznatno veću korekciju.

Fed-ov intenzivni ciklus podizanja kamata počeo je da uzima prve žrtve. Do pre neki dan dobro kapitalizovana banka, SVB, za svega 48 sati upala je u krizu likvidnosti i naposletku zatvorena od strane regulatora koji će se postarati za isplatu osiguranih depozita.

Ova banka, orijentisana na tehnološki sektor i start-up projekte, u sredu je iznenadila investicionu javnost objavom da namerava da prikupi 2,25 milijardi dolara kako bi ojačala kapitalnu bazu. Rupa u bilansima ove bankarske institucije nastala je usled naglog rasta kamata i njenog poslovnog modela koji se uglavnom bazirao na depozite.

Rast kamata ponukao je deponente da povuku novac i plasiraju ga u američke trezorce koji nude bolje prinose uz oreol najsigurnijih instrumenata na tržištu. S druge strane, ove odlive banka je zatvarala uz velike gubitke prodajom obveznica čije su cene drastično pale u ambijentu rastućih kamata.

Panika u bankarskom sektoru pokosila tržište akcija 2

Propast SVB predstavlja najveći kolaps jedne američke banke od svetske finansijske krize 2008. godine – na kraju decembra banka je imala aktivu vrednu 209 milijardi dolara i oko 175 milijardi depozita.

Premda ovaj događaj ne bi trebalo da bude sistemske prirode, dobro su se zatresle i najveće američke banke koje su u proseku izgubile na vrednosti 5-6 procenata, dok su regionalne banke, koje su više osetljive na depozitnu bazu, u sedmici izgubile na vrednosti oko 16 odsto.

I pre propasti SVB, sentiment tržišta načeo je Pauel koji je u obraćanju pred Kongresom upozorio je da bi kamatne stope mogle da dostignu više nivoe nego što su članovi monetarnog odbora ranije prognozirali. U decembarskoj oceni članovi Fed-a su prognozirali kamatu na vrhuncu od 5,1 odsto, dok aktuelna tržišna očekivanja govore da bi kamate mogle da dostignu 5,50-5,75 procenata.

Na kraju nedelje, februarski izveštaj sa tržišta rada nije umirio ove strahove. Nakon iznenađujuće jakog januara, u februaru su poslodavci otvorili 311 hiljada radnih mesta, znatno preko očekivanja od 225 hiljada.

Stopa nezaposlenosti je porasla na 3,6 odsto usled većeg upliva radne snage, dok je pozitivna vest za inflaciju došla sa strane nadnica koje su porasle tek 0,2 odsto na mesečnom nivou, ispod očekivanja od 0,4 odsto.

* Autor je glavni broker Momentum Securities-a

DOBITNIK NEDELJE
Akcije američkog industrijskog konglomerata, General Electric, porasle su u sedmici više od pet procenata na novi višegodišnji maksimum od 91 dolara nakon što je kompanija dala poboljšane poslovne izglede za njen biznis sa avio motorima koji je inače bio nosilac oporavka poslovanja u prošloj godini.

Kompanija je potvrdila finansijske ciljeve za 2023. godinu i nagovestila nastavak pojednostavljenja organizacione strukture ovog konglomerata, nakon što je u januaru odvojila diviziju zdravstvene zaštite u zasebnu kompaniju.

GUBITNIK NEDELJE

Kineski online prodavac, JD.com, pao je u sedmici skoro 15 procenata, nakon što je kompanija dala razočaravajuću prognozu poslovanja za tekuće tromesečje. Uprkos krhkom potrošačkom sentimentu u Kini, investitori su očekivali minimalni rast poslovanja u tekućem tromesečju nakon skoka od oko sedam procenata u prethodnom kvartalu. Uprava je, pak, najavila pad realizacije u periodu u rasponu 2-5 odsto, pozivajući se na smanjenu potrošnju kupaca izvan korpe osnovnih potrošnih dobara. Ova objava donela je dodatnu skepsu u pogledu oporavka lične potrošnje u Kini nakon što su se građani ove zemlje skoro tri godine nalazili pod oštrim pandemijskim ograničenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari