Već pomalo otrcana fraza da samo sloga Srbina spasava najbolje opisuje poduhvat 63 novobečejska poljoprivrednika, koji su uspeli da u trci sa kompanijama kao što su Delta agrar, MK komerc i Matijević stignu prvi na cilj i otkupe 1.700 hektara zemlje preduzeća BD Agro. Novebečejcima tako ostaje njihova zemlja, a od toga će, osim njih, tvrde, koristi imati i njihovi sugrađani jer će se novac od prihoda sa te zemlje slivati i u opštinski budžet.

Da stvar bude još lepša i pomalo neuobičajena za nas, poljoprivrednici su sve to uspeli da urade za nešto više od mesec dana – sednu, dogovore se, uzmu kredite i završe posao. Iako pojedini već znaju šta će saditi, drugi još razmišljaju, ali gotovo najveći deo oranica biće rezervisan za ratarske kulture – pšenicu, kukuruz, suncokret, međutim, nije isključeno da će ih pojedini novi vlasnici koristiti i kao plantaže voća i povrća.

Poljoprivrednici su zemlju platili 7,6 miliona evra, a jedan od inicijatora, Vladimir Glavaški kaže da su se svi maksimalno angažovali da ova akcija uspe.

– Najpre smo se dogovorili šta hoćemo i seli da pričamo sa predsednikom opštine Milivojem Vrebalovim i direktorom BD Agro Ljubom Jovanovićem. U prvom trenutku bilo nas je 70 zainteresovanih, na kraju realizovana su 63 kupoprodajna ugovora – ističe Glavaški. Paori iz Novog Bečeja su do sada zemlju uzimali u zakup od države, a ovo im je, kaže Glavaški, bila jedinstvena šansa da kupe te njive.

– Lokalna samouprava je bila kopča koja nas je povezala i koja je držala balans između nas i BD Agra pošto je bilo jako teško sve to organizovati i zahtevalo je mnogo vremena da prodavac ne bi odustao pošto je imao, naravno, i druge ponude. Ne verujem da su bile bolje, jer onda ne bi prodali nama – napominje Glavaški, koji kaže da je na početku sumnjao da će ova priča imati „srećan kraj“. Osim želje bio je potreban i novac koji, kako ističe, oni nisu imali tako da su morali da konkurišu za kredite. Hektar prve klase bio je 7.750 evra, a Glavaški je sa bratom kupio 120 hektara i svako će, kaže, sejati na svojim parcelama ono što bude hteo.

Poljoprivrednik Srđan Tajkov kaže da je bilo „malo natezanja“ sa bankama, ali da je zadovoljan jer zna da je teško doći do kvalitetne zemlje. „Bili smo motivisani da istrajemo, da se složimo i da kupimo nešto što će da ostane našoj deci, našim porodicama“, ističe Tajkov.

Zoran Marčićev je kupio 12 hektara, kaže da je plaćeno dobro, ali da se isplatilo. „Nismo verovali u početku da to može da uspe, da se 63 ljudi složi, da se dogovori. Uspeli smo jer smo svi imali isti cilj, da dođemo do zemlje. Svi smo na kraju zadovoljni, ne može niko da kaže da nije dobro prošao“, ističe Marčićev.

Poljoprivrednici ističu da ne bi uspeli bez posredovanja predsednika opštine Novi Bečej Milivoja Vrebalova, koji kaže da mu je u trenutku kada su poljoprivrednici sa tom idejom došli kod njega, sve izgledalo kao „nemoguća misija“.

– Zemlju su otkupili mahom sve mladi paori, njih otprilike 240 imaće uhlebljenje. Oni će sigurno zaposliti dodatne radnike koji će obrađivati te njive. Mislim da se dosad nikada nije desilo ovako nešto u našoj državi – ističe Vrebalov i nabraja ko je sve osim novobečejskih poljoprivrednika bio zainteresovan za zemlju BD Agra – Promist, Almex, Matijević, Delta Agrar i MK komerc.

Zemlja onima kojima i pripada

Ljuba Jovanović, direktor firme BD Agro kaže da je bio primoran da proda zemlju jer država nije prepoznala nacionalni značaj projekta i podržala ideju da najveća evropska farma muznih krava postane i genetski centar. Ideja je propala, ali on kaže da mu je, ipak, drago što je ta zemlja na kraju završila u rukama onih kojima prirodno i pripada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari