U Zrenjaninu su 42 poljoprivrednika registrovana za stočarsku proizvodnju potpisala sa predstavnicima lokalne samouprave ugovore o podsticajnim sredstvima za dodelu rasnih junica. U narednih mesec dana, nakon prolaska karantina i dobijanja plavog pasoša, krave simentalske rase koje na tržištu koštaju 2.300 evra, naći će se u njihovim gazdinstvima. Time grad Zrenjanin prvi u zemlji realizuje međudržavni ugovor između ministarstava poljoprivrede Austrije i Srbije a tiče se uvoza rasnih junica kao podsticaja domaćem stočarstvu.

– Pokušavamo da pomognemo našim poljoprivrednicima na razne načine i budžet za tu namenu iznosi blizu četiri miliona evra, dakle više od 10 procenata od ukupnog budžeta grada. Pritom, do ideja o mogućnostima za pomoć agraru dolazimo u neposrednom razgovoru sa njima – kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Prema njegovim rečima, grad Zrenjanin se odlučio da kupi i pokloni stočarima 60 rasnih junica. Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za nabavku ženskih priplodnih grla imala su fizička lica, nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa prebivalištem i imovinom na području Zrenjanina, sa aktivnim statusom u 2015. godini. Planirani iznos podsticajnih sredstava je do 100 odsto od iznosa investicije, bez PDV-a, a maksimalni iznos subvencije je do 300.000 dinara po grlu. Interesovanje kod poljoprivrednika je bilo veliko, pa je najavljena kupovina još austrijskih grla. Generalni zastupnik za uvoz steonih junica iz Austrije je novosadska firma “Fruškogorska mlekara”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari