Pavlović: Ministarstvo za javna ulaganja veoma netransparentno i u budžetu prikazano skoro kao BIA 1Foto: Medija centar

Šta rebalans budžeta govori o politikama vlasti – energetskoj, socijalnoj, ekološkoj, evropskoj? O tome je u Dnevniku televizije Nova S govorio bivši poslanik i redovni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Pavlović.

„Rebalans budžeta se radi iz tri razloga. Prvo je da ima više para u budžetu zbog inflacije, veći su prihodi nominalno. Onda ima dosta dugova koje treba pokriti, kao što su javna preduzeća poput EPS-a i Srbije gasa. Treće, i ono što je najzanimljivije jeste da ima nekih novih javnih politika, dakle deli se javno novac mladima, povećane su naknade majkama sa decom. Ima čitavo jedno novo ministarstvo koje je dobilo novac za javne investicije“, objašnjava Pavlović.

Profesor navodi da je jako interesantna ta omladinska politika gde se mladima nudi ponovo neki novčani iznos.

„Mlada populacija se, čini se, čini najmanje zainteresovanom za politička pitanja i mislim da kroz te mere pokušava da se napravi novo biračko telo. Mnogi mladi žele da odu iz zemlje i to je jedan od načina da se to biračko telo zadrži ovde“, navodi Pavlović.

On navodi i da su gubici vezani za Srbija gas i EPS nastali tako što preduzeća moraju da kupuju gas i struju na međunarodnom tržištu.

„Cene su sada zbog međunarodnih okolnosti otišle u nebo, a moraju da ih prodaju ovde po subvencionisanim cenama. I to su te razlike koje su proizvele gubitke i sada država mora to da nadoknađuje. Što se tiče EPS-a tu je velikim delom problem i loše rukovodstvo, plan o kome se već deset godina priča, a ništa ne radi. EPS je nekada bio neto izvoznik struje i jedno od najvećih preduzeća u regionu, a sada je uvoznik struje“, kaže Pavlović.

Pavlović navodi i da je pre dve godine donesen Zakon o socijalnim kartama i prema kome se vidi koja domaćinstva bi mogla da plaćaju veće cene struje, a koja to ne mogu, ali se taj zakon ne sprovodi, a njime bi moglo da se utvrdi ko može da plaća nižu, a ko komercijalnu cenu struje.

„Ekološke teme su jako popularne u javnosti. Ministarstvo ekološko je dobilo osetno manje para, smanjeno je sa 15,4 na 14 milijardi dinara. Smanjeno je ulaganje u smanjenje zagađenja vazduha, nabavka i zamena kotlarnica za grejanje, pošumljavanje i sanacija i zatvaranje nesanitarnih deponija. Jedina stvar koja je povećana jeste kupovina elektronskih vozila“, navodi Pavlović.

Novo Ministarstvo za javna ulaganja otvara neke nove probleme, smatra Pavlović.

„To ministarstvo je veoma netransparentno i ono je u budžetu prikazano skoro kao BIA i ono se prikazuje u jednom redu samo. Svi projekti koji su planirani su nepoznati, mi samo možemo da nagađamo koji su to projekti. Transparentnost je jedna od stvari s kojima se borimo jako dugo i još uvek ta pitanja nisu rešena. Kada se ne vidi kako se pare troše onda jedan deo može da ode u jednom pravdu u koji ne bi trebalo da ode“, zaključuje Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari