Pepsi podigao cene, kupci ostali lojalni: Svetske berze u nedelji vesti o padu inflacije u SAD 1foto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Objava podataka o američkoj inflaciji i solidan start sezone objave kvartalnih rezultata doneli su dobre dobitke na globalnim berzama protekle sedmice. Reperni američki indeks S&P 500 nedelju je okončao u plusu od 2,4 odsto, iznad nivoa od 4.500 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio dodatnih 3,3 odsto.

Junski podaci o američkoj inflaciji pokazali su njeno usporavanje brže od očekivanja, premda je nivo bazne inflacije ostao na prilično visokom nivou. Indeks potrošačkih cena u SAD pao je u junu na tri odsto, nešto ispod konsenzusa od 3,1 odsto, što je njegov najniži nivo od marta 2021. godine. Kada je reč o baznoj inflaciji, koja ne obuhvata volatilnije cene hrane i energenata, inflacija je pala na 4,8 odsto u odnosu na konsenzus od 5,0 odsto i majskih 5,3 odsto. Na mesečnom nivou rast je iznosio 0,2 odsto, što je bilo sporije od očekivanog rasta od 0,3 odsto.

Najveći deo rasta inflacije odnosio se na troškove stanovanja koji su u junu porasli 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je na godišnjem nivou ova stavka koja čini oko trećine indeksa skočila 7,8 odsto. Cena goriva, koje je u isto vreme prošle godine dostizalo atronomske visine, pala je na godišnjem nivou 16,7 odsto.

Pepsi podigao cene, kupci ostali lojalni: Svetske berze u nedelji vesti o padu inflacije u SAD 2

Pozitivne trendove na polju inflacije potvrdio je i izveštaj o proizvođačkim cenama koje su na mesečnom nivou u junu porasle svega 0,1 odsto, dok je bazni indeks na godišnjem nivou usporio na 2,6 odsto. Industrijske cene signaliziraju buduće trendove kada su u pitanju potrošački troškovi te valja očekivati nastavak trenda slabljenja inflatornih pritisaka. Ovo svakako ne znači i momentalno zaustavljanje ciklusa dizanja kamata od strane Fed-a, ali bi svakako moglo da ublaži nastup ove centralne banke za koju se očekuje da još dva puta do kraja godine podigne kamatu. Nakon objave podataka o inflaciji dolar je pao na najniži nivo u više od godinu dana, a sledile su ga i korekcije prinosa na američke državne obveznice.

Sezona objava rezultata u kojoj se očekuje najveći pad profita još od pandemije počela je prilično dobro. PepsiCo je izvestio o rastu organskih prihoda iznad očekivanja, podigavši istovremeno poslovne izglede do kraja godine. Ova kompanija i dalje beleži visoku tražnju na tržištu uprkos povećanju cena što ukazuje na dobro finansijsko zdravlje prosečnog potrošača. Banke su u petak listom objavile dobre rezultate, pre svega usled rastućih kamata Fed-a koje su JPMorganu i Wells Fargu donele veliki skok profita. Bankarske ustanove koje su više oslonjene na investicionu i trgovačku aktivnost, pout Citi-ja, i dalje beleže pritisak na profitabilnost s obzirom na negativan investicioni ambijent u ovim segmentima poslovanja.

DOBITNIK NEDELJE
Akcije lanca američkih restorana, Domino’s Pizza, skočile su u sredu 11 procenata nakon saopštenja kompanije da je potpisala ugovor sa Uberom preko čijih platformi će biti dostupna njegova ponuda. Domino’s je beležio veliku ekspazniju poslovanja sa izbijanjem pandemije, što je vodilo i rastu cene akcija, ali se u proteklih godinu dana suočio sa problemima usled činjenice da su potrošači počeli češće izlaziti po restoranima, dok su se oni slabije platežni vratili obedovanju kod kuće. Uprava očekuje da bi ovaj ugovor mogao ponudu restorana približiti milonima novih korisnika širom sveta.

GUBITNIK NEDELJE
Akcije američke telekomunikacione kompanije, AT&T, pale su prošle sedmice više od sedam procenata nakon što su analitičari ukazali na ranjivost ove kompanije u ključnim segmentima poslovanja – mobilne i Internet usluge. Tržišna kapitalizacija ove nekada jedne od najvećih kompanija sveta pala je nadomak nivoa od 100 milijardi dolara što je njeno najslabije vrednovanje u poslednjih dvadesetak godina. Kompanija je proteklih godina pokušala da osnaži poslovanje uplivom u medijski biznis ali je posle velikih problema napustila ovu orijentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari