Petković: Stamatović se politički promoviše 1Foto: Nenad Kovačević

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, ocenio je za Danas da predlog Milana Stamatovića, predsednika opštine Čajetina, da se JP Aerodrom Ponikve, čiji je osnivač Grad Užice, transformiše u regionalno preduzeće, predstavlja Stamatovićevu političku promociju s obzirom na to da se on kandidovao za predsednika Srbije.

Prošle sedmice opština Čajetina je organizovala na Zlatiboru regionalnu konferenciju „Aerodrom Ponikve – strateški cilj Zapadne Srbije“, na kojoj je Stamatović, inače i visoki funkcioner SNP, poručio da je za završetak tog aerodroma potrebno da Vlada Srbije obezbedi 2,3 miliona evra, i da se JP Aerodrom Ponikve, čiji je osnivač Užice, transformiše u regionalno preduzeće, koje bi osnovale sve lokalne samouprave u Zlatiborskom okrugu. Tom skupu, iako su bili pozvani, nisu prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, Užica, Zlatiborskog upravnog okruga i većine opština u tom okrugu.

– Nisam bio na konferenciji, jer nisam bio u zemlji, a i da sam bio u zemlji, ne bih bio na toj konferenciji, jer je održana u vreme kad joj nije vreme. Sa predstavnicima Čajetine smo razmišljali da takav skup zajedno održimo pre godinu i nešto, pre nego što je vlada jasno rekla da podržava završetak civilnog aerodroma. Iskreno, ta konferencija je delovala kao zamisao gospodina Stamatović da napravi samopromociju – rekao je za Danas Petković.

Istakavši da sa Stamatovićem komunicira i da među njima nema nikakvih problema, Petković je dodao da je „bilo prirodno da bude pozvan radi organizacije celog skupa, a ne samo da bude učesnik u jednom od panela“.

– To je konferencija o aerodromu koji se nalazi na teritoriji Grada Užica i bilo je logično da budem pozvan oko dogovora za njenu pripremu, a ne da budem gost na tamo nekom panelu. Međutim, pretpostavljam da Stamatović ima ozbiljnu nameru da bude kandidat za predsednika Srbije i da mu je ta konferencija bila potrebna – naveo je Petković.

Dodavši da je „Vlada Srbije od 2006. do 2008. godine, dok je on bio predsednik opštine Užice, uložila 1,5 miliona evra u obnovu dela aerodromske piste, ove godine dodatnih 500.000 evra, a premijer Vučić je obećao još dva miliona evra“, Petković je ocenio da mu deluje „nelogično to što se neko iz Čajetine, baš sada, posle toliko vremena, predstavlja kao spasilac koji će aerodrom staviti u funkciju“.

– Mi ne bežimo od regionalnog koncepta. Možda se to dogodi jednog dana, ali aerodrom je užički i moramo da vidimo šta je naš najveći interes – da li da Vlada Srbije uloži i stavi ga u funkciju, pa ćemo možda dobiti velike investitore od kojih ćemo imati koristi, ili će Vlada, zajedno sa nama, odlučiti da ga proda. Tek onda, kada se to iskristališe, možda ćemo pozvati druge opštine iz Zlatiborskog okruga da učestvuju u zajedničkom konceptu – poručio je Petković. 

Iz užičkog budžeta 7,7 miliona za aerodrom

– Iz užičkog budžeta izdvaja se godišnje 7,7 miliona dinara za tekuće funkcionisanje JP Aerodrom Ponikve, prvenstveno za plate nekoliko zaposlenih, ali kroz planirane investicije sigurno ćemo izdvajati više – naveo je Petković i poručio da užička vlast „veoma ozbiljno pristupa tom poslu i ima česte kontakte sa vladom“.

Neispunjeno obećanje premijera

Aleksandar Vučić je u aprilu ove godine, na predizbornim skupu SNS u Užicu, obećao da će Ponikve u potpunosti biti spremne za letove velikih aviona do kraja avgusta ove godine, ali to se nije desilo. Kasnije, Petković je objasnio da je „neko pogrešno informisao premijera o tome da je za završetak piste potrebno 600.000 evra, a ne mnogo više, kako se kasnije ispostavilo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari