Pijačni prodavci nakon sastanka sa Vučićem: Može i kompromis, ali ne pristajemo na kase 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Posle nekoliko masovnih protesta i sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem u subotu pre podne, narednih dana pijačni prodavci – koji nikako ne žele da im se 1. maja uvedu fiskalne kase – još jednom će se sastati sa državnim vrhom.

Naime, prvog dana maja počinju da se primenjuju nova pravila fiskalizacije, a prodavci na pijacama koji prodaju tuđu, a ne svoju robu, moraće da imaju fiskalne kase. Oni se tome protive, a na narednom sastanku očekuju u najmanju ruku kompromisno rešenje.

Petrit Redžep iz Udruženja pijačnih prodavaca Opstanak kaže za Danas da je zahvalan i ponosan što se predsednik države sastao sa njima i što je rekao da želi da pomogne da se njihov problem reši na odgovarajući način.

„Ništa konkretno nije obećano, ideja je da i država i mi imamo koristi, još jedan sastanak je dogovoren i na njemu bi trebalo da budu ministar finansija Siniša Mali i ekspertski tim iz Ministarstva finansija i Poreske uprave“, kaže Redžep i dodaje je u subotu sastanak dogovoren za sedam ili osam dana.

Redžep kaže da se prodavci nadaju kompromisnom rešenju, ali da će videti kakav će biti „njihov predlog“. Pozitivno je mišljenje, ali ako država bude insistirala na tome da se kase ne uvode, Redžep kaže oni to neće prihvatiti.

„Tražimo poseban status za pijačne prodavce jer mi nismo lokali na pijaci, nemamo zidove, struju, vodu, paušalno plaćamo poreze i 99 odsto nas ne može da ima promet veći od šest miliona dinara i da uđe u sistem PDV-a“, napominje on.

Kase ne mogu da prihvate, ali mogu odlaganje dok se njihov status ne reši na institucionalan način. On kaže da bi deo rešenja trebalo da bude i to da se u legalne tokove uvedu svi oni koji sada rade, a nisu fer konkurencija, a tu misli i na poljoprivredna gazdinstva koja osim svoje robe prodaju i tuđu.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže za Danas da su oni iz ugla potrošača za uvođenje fiskalnih kasa jer žele da se uvede red i da je to najvažnije iz aspekta bezbednosti.

„Svi imamo piljarnice u komšiluku koje imaju fiskalne kase. Mislim da su najviše protiv toga oni koji preprodaju robu, a mi jesmo za kase zbog bezbednosti potrošača. Ako kupite nešto pokvareno i razbolite se, kome da se žalite, kako da dokažete gde ste nešto kupili“, kaže Papović.

Ekonomista LJubodrag Savić smatra da država treba da sprovodi zakone koje usvaja i da ne razmatra svaki slučaj pojedinačno.

„Ako postoje kase za sve, moraju da se primenjuju i za pijačne prodavce. Svako ko ima svoju proizvodnju ne mora da ima kasu, oni treba da su na pijacama, sve drugo nema mnogo veze sa tim. To što smo mi od pijaca napravili buvljake je druga stvar“, napominje Savić.

Ako, kako kaže, mali trgovci mogu da imaju kase i plaćaju PDV, onda oni koji prodaju istu tu robu, a nemaju kase i ne plaćaju PDV, tu robu prodaju jeftinije za PDV.

„Svi moraju da rade u istim uslovima, ali država je ta koja ne bi trebalo da razmatra pojedinačne slučajeve i da ima jednak tretman prema svima. Najgora je ta politika kada kažete ‘naći ćemo rešenje’. Država mora da uvede red, a ne da razmatra pojedinačne slučajeve, osim ako se na radi o socijalnim“, napominje Savić.

Dok država to ne uradi, naglašava, uvek ćemo imati slične situacije da neko izlazi na ulice, da traži da pregovara sa predsednikom, što je za njega, kako kaže, apsolutno neprihvatljivo jer stvara mogućnost za ucenu države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari