Pirot: Nastavak projekta ''Zaposleni po meri vašeg biznisa'' 1Foto: Z. Panić

Udruženje građana “Osveženje“ iz Pirota je relizovalo projekat „Putokaz do fakulteta” koji je deo šireg projekta “Znanjem do posla“.

U Pirotu se takodje veoma ozbiljno pripremaju za novi poziv projekta “Zaposleni po meri vašeg biznisa”. Projekat vodi konzorcijum u čijem sastavu su Zip centar za mlade-biznis inkubator i Udruženje građana “Osveženje“  a finansiraju vlade Švajcarske i  Srbije.

Mira Zlatkov iz Konzorcijuma  Zip centar za mlade-biznis inkubator i Udruženje građana “Osveženje“ kaže da u Pirotu vlada veliko interesovanje mladih i kompanija za nastavak projekta “Zaposleni po meri vašeg biznisa”.

– Imamo dva predloga prijava koje su do sada podnete i koje su poslate komisiji na ocenjivanje. To su predlozi za organizovanje obuka za dva zanimanja- za CNC operatera i zavarivača. Obuka će biti organizovana u Tehničkoj školi u Pirotu. Za sve obuke angažuju se trening provajderi koji su zaduženi za reorijski deo obuke. Prošle godine imali smo odličnu saradnju sa Tehničkom školom i planiramo nastavak saradnje, ne samo oko obuke za CNC operatere, već i za druga zanimanja. Za ova dva zanimanja imamo šest zainteresovanih kompanija. Pored ovih, postoji interesovanje za zanimanja u oblasti ugostiteljtstva, tehničke struke, obrade metala…- kaže Zlatkov.

Ona dodaje da je ovo  drugi po redu poziv za organizovanje obuka na radnom mestu a  rok za podnošenje prijava je do kraja marta iduće godine.

– Ove godine projekat ima naziv “Zaposleni po meri vašeg biznisa“ a realizuje se uz tehničku i finansijsku podršku kompanija koje će biti u mogućnosti da obezbede kadar po sopstvenoj meri, kaže Zlatkov.

Prema rečima karijernog savetnika u JOB Info centru Marka Cenića, u sklopu  projekta “Putokaz do fakulteta“ izrađene su brošure: „Vodič za buduće studente“ i „Vodič za studiranje u inostranstvu“, u kojima su sistematizovane i predstavljene sve informacije neophodne za izbor i upis željenog fakulteta, postojeća ponuda visokoškolskih ustanova u Srbiji i inostranstvu, kao i mogućnosti stipendiranja.

–  Vodiči su promovisani u svim srednjim školama u Pirotu i dostavljeni su školskim službama zaduženim za karijerno vođenje i savetovanje.  Projekat je finansijski podržao Grad Pirot. Ovim projektom hteli smo da mlade informišemo o mogućnostima upisa na fakultet, izboru zanimanja u Srbiji i inostranstvu, mogućnostima stipendiranja. Hteli smo sve ove podatke statistički obradimo. U ove dve brošure imaju sve relevantne informacije, kaže Cenić.

Vodiči u elektronskoj formi dostupni su na sajtu Udruženja Osveženje www.osvezenje.com. Sam projekat deo je šireg programa „Znanjem do posla“, koji sprovodi Udruženje građana “Osveženje“ i ZIP Centar.

– Hteli smo da vidimo koje su želje mladih i da se na neki način prate potrebe tržišta. Mladi su dobro informisani oko karijere i zanimanja koja se nude. Svesni su da je IT industrija nešto što je primarno kod nas, ali da postoji prezasićenost u ovoj oblasti. Ovaj naš projekat se uklapa u projekat “Znanjem do posla“ i praćenja potreba tržišta. Još 2016. godine je prepoznata potreba da se mladi informišu i šta im se nudi na tržištu rada. Naš JOB info centar koji je fortmiran ima dva koloseka- jedan je karijerno informisanje i mogućnost zapošljavanja a drugi je šta se traži na tržištu rada. Ovo je nastavak projekat “Znanjem do posla“- kaže Cenić.

Otvoreni za saradnju

– Poziv je otvoren za sve one poslodavce koji imaju potrebu za obućenim kadrom za zanimanja koja su deficitarna. Naglašavam da je rok za podnošenje prijava do 31. marta iduće godine. O pojedinačnim prijavama se odlučuje na mesečnom nivou.Ovo je poziv za poslodavde sa iskažu potrebe za odredjenim zanimanja  pa u tom smislu saradnja je otvorena i sa drugim stručnim školama u zavisnosti od zanimanja. Svakodnevno prikupljamo pojedinačne prijave i trudimo se da povežemo kompanije koje imaju potrebe za istim  zanimanje, kaže Zlatkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari