Pismo Skupštine Slobodne Srbije povodom dodele zemlje nemačkom Tenisu 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Skupština Slobodne Srbije juče je u otvorenom pismu upozorila na „moguće katastrofalne posledice namere predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ da se Tenisu dodele ogromne površine državnog poljoprivrednog zemljišta, „zbog čega je došlo i do štetnih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu“.

„Podsećamo vas da je 2015. godine tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio dolazak nemačke kompanije „Tenis“ u Vojvodinu, tvrdeći da će ta investicija pokrenuti srpsku poljoprivredu. Da bi investicija bila realizovana, pristupa se tada hitnim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Pozivaju se svi savezi i asocijacije poljoprivrednika na razgovor, i na njih se vrši pritisak da daju saglasnost na deo zakona koji se odnosi na investicije, a koji predviđa da svaka lokalna samouprava može investitorima da izda 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina. Savezi i asocijacije kategorički odbijaju da podrže ovaj deo zakona, a vlast ne prihvata niti jedan predlog koji pogoduje domaćim poljoprivrednicima. Izmene postojećeg zakona urađene su, dakle, na štetu domaćih poljoprivrednika“, navodi se u pismu koje je potpisao Dragan Kleut, koordinator Saveta za poljoprivredu.

„Ukidajući limit zakupa, koji je određivao da maksimum zakupa poljoprivrednog zemljišta u jednoj katastarskoj opštini iznosi 30 hektara, država neprikriveno radi u korist stranih kompanija, ali i lokalnih tajkuna, članova vladajućih partija, i dramatično slabi položaj domaćeg seljaka. Potpisivanje ugovora između kompanije „Tenis“ i Vlade Srbije je obavljeno u tajnosti, potpuno netransparentno, što navodi na sumnju da je u pitanju koruptivna delatnost“, navodi Kleut.

Kako dodaje, značajan broj poljoprivrednika, tada je protestovao tražeći sastanak sa premijerom Vučićem, ali ih je on odbio.

„Na proleće 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u tajnosti organizuje prezentaciju firme „Tenis“ u Kastelu Ečka, a na prezentaciju su pozvani samo podobni partijski poljoprivrednici, uglavnom iz udaljenih krajeva Srbije, dakle ne oni koji će investicijom „Tenisa“ biti direktno ugroženi… Međutim, na skupu se, iako nepozvani, pojavljuju poljoprivrednici Banata i obaveštavaju predstavnike firme „Tenis“ da ona nije dobrodošla u Srbiju, s obzirom na to da želi da otvori 24 mega-svinjca i tako ugrozi životnu sredinu, pritom oduzimajući čak 75.000 hektara poljoprivrednog zemljišta od domaćih seljaka. Predstavnici „Tenisa“ rekli su tada da im se dopada kvalitet našeg zemljišta, koji su utvrdili analizom, a banatski paori su uzvratili da se i njima dopada njihova zemlja“, dodaje se u pismu.

Kako se navodi, „Tenis“ u Nemačkoj ne obrađuje niti hektar zemljišta i nema niti jednu farmu svinja, već svinje kupuje od domaćih seljaka, na taj način im omogućavajući razvoj.

„Banatski paori su „Tenisu“ predložili takvu vrstu saradnje, odnosno izgradnju klanice, nudeći im čak besplatno zemljište na kojoj će ona biti izgrađena“, navodi se, ali Tenis to nije prihvatio.

„Posle odluke Grada Zrenjanina da dodeli zemljište kompaniji „Tenis“, ispred gradske uprave održan je protest poljoprivrednika, sa 150 traktora. Posle odluke Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu da omogući zakup ogromnog broja hektara državnog poljoprivrednog zemljišta „Tenisu“ i domaćem preduzeću „Fud planet“, Savez udruženja poljoprivrednika Banata pokreće spor pred Upravnim sudom u Novom Sadu. Posle godinu dana Upravni sud donosi odluku u korist domaćih paora“, podseća Kleut, dodajući da je Tenis osnovan sa ulogom od samo 100 dinara, da ne ispunjava reference koje zakon propisuje, ali da mu vlast omogućava rad preko Komisije za dodelu zemljišta.

„Poslednje tri godine, firma „Tenis“, registrovana u Srbiji, beleži višemilionske gubitke, a ne ostvaruje nikakav prihod, što nas dovodi do zaključka da je u pitanju – fiktivna firma“, dodaje se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.