PKS:​ Unaprediti kvalitet proizvodnje maline 1Foto: N1

Vrednost izvoza maline iz Srbije je ove godine povećana, ali se malinari suočavaju sa velikim izazovima među kojima su pad proizvodnje i manji obim poslovanja, istaknuto je danas na sastanku Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Procenjeno je da je ovogodišnji rod maline u Srbiji između 80.000 i 90.000 tona, a otkupna cena tog voća bila je rekordna, i u zavisnosti od područja uzgajanja iznosila je od 400 do 450 dinara po kilogramu.

„Pad proizvodnje posledica je nepovoljnih vremenskih prilika, opšteg stanja zasada malina, kvaliteta sadnog materijala, deficita stručnog kadra i nedostatka sezonske radne snage, ali i načina primene agrotehničkih mera i nekontrolisane primene sredstava za zaštitu bilja“, rečeno je na sastanku u PKS.

Prerađivači i izvoznici maline su objasnili da je ove i prethodne godine, zbog velike potražnje izazvane pandemijom i umanjenog roda u zemljama koje se bave proizvodnjom maline, u svetu izražen značajan deficit tog, ali i ostalog jagodastog voća.

PKS je u saopštenju navela da je za 10 meseci ove godine iz Srbije izvezena malina u vrednosti od 290 miliona evra, dok je prošle godine u tom periodu izvoz bio u vrednosti 215 miliona evra.

I dalje su vodeća izvozna tržišta za srpsku malinu Nemačka, Francuska, velika Britanija, Belgija i Sjedinjene Američke Države, gde se ove godine postiže znatno veća cena nego u evropskim zemljama.

Na sastanku je istaknuto da je rast izvozne cene malina doveo do gubitka stalnih kupaca, što se može negativno odraziti na potražnju u narednoj godini jer su se neki kupci opredelili za druge vrste voća.

Ukazano je da mora da se pažljivo planira proizvodnja voća u narednoj godini kako bi proizvođači bili pripemljeni na posledice visokih cena đubriva, rasta cene energenata i nedostataka radne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari