PKS preko sudova uteruje dugove za članarinu: Mali privrednici često neće u Komoru, ali ih zakon ne pita da li hoće 1Foto: Danas/Nina Čolić

Mnogim malim privrednicima ovih dana je stigla sudska odluka da su dužni da plate zaostale članarine Privrednoj komori Srbije za protekle tri godine, saznaje Danas.

U većini udruženja, kao što su politička, sindikalna i privredna, plaćanje članarine je obavezno međutim za razliku od Privredne komore Srbije u njima je članstvo ipak dobrovoljno.

Kada je pak reč o PKS, tu pravo izbora ne postoji, te svaki privredni subjekat, sem mikro i malih preduzeća, registracijom u Agenciji za privredne registre automatski postaje član te komore i na osnovu toga je dužan da plaća članarinu. Tako je naime propisala država.

Podsećanja radi, 2013. godine u Srbiji je ukinuta obaveza da svi privredni subjekti moraju da budu članovi PKS međutim pod obrazloženjem da na taj način rapidno opadaju prihodi te institucije od članarine u međuvremenu je to odbačeno i odlučeno da od 1.januara 2017. godine, sva privredna društva, osim mikro i malih preduzeća, donošenjem adekvatnih zakonskih rešenja ponovo postaju članovi Privredne komore Srbije.

Takvu odluku jedan deo privrednika vidi kao nepravednu jer smatra da komorsko udruživanje mora da se zasniva na dobrovoljnim a ne na obaveznim osnovama kao i da je pogrešno prisiljavati na učlanjenje one privrednike koji to ne žele jer ne vide nikakvu korist od članstva u jednoj takvoj instituciji.

– Komore su dobrovoljni oblik organizovanja i shodno tome ne mora svako da im pristupi ako smatra da od toga neće imati interes. Veterinari, primera radi, tvrde da oni nemaju nikakvu obavezu prema Privrednoj komori Srbije zbog toga što od nje ne dobijaju nikakvu uslugu. Takođe, veterinari imaju svoju komoru kojoj plaćaju članarinu, te ne vide razlog zašto bi dodatno morali da je plaćaju Privrednoj komori Srbije iako time ne ostvaruju bilo kakav benefit – kaže sagovornik našeg lista koji je želeo da ostane anoniman.

On dodaje da privrednici koji se protive takvoj odluci nisu spremni da “daju reket”, međutim, uplašeni su šta bi moglo da im se desi u slučaju da ne plate članarinu.

Advokat Branko Pavlović kaže za Danas da odluka o obaveznosti članstva u Privrednoj komori Srbije nije ispravna i da bi u tom segmentu ipak trebalo da važi princip dobrovoljnosti.

– Ovakvo rešenje je svakako loše ali ne bi moglo da se konstatuje da je neuobičajeno. Naprotiv, karakteristično je za Srbiju gde država teret plaćanja prebacuje sa svojih na pleća privatnih preduzetnika i građana. U konkretnom skučaju nije pravedno obezbeđivati sredstva za rad Privredne komore Srbije na taj način što se privredni subjekti obavezuju da postanu njeni članovi. Država je pak ta koja bi trebalo da finansijski podržava sve one segmente aktivnosti Privredne komore Srbije koje su isplative i donose korist – navodi naš sagovornik.

On dodaje da je najbolji način da se privrednici koji ne žele da budu deo PKS-a toga oslobode taj da se pravnim putem izbore za ukidanje odluke o obaveznosti članstva.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže za Danas da je deo privrednika sa nezadovoljstvom primio odluku o obaveznom članstvu u Privrednoj komori Srbije još od prvog dana njenog važenja.

– Naime neki privrednici smatraju da bi članstvo u PKS trebalo da bude na dobrovoljnoj osnovi a ne obaveza. Razlog zbog koga jedan deo preduzetnika ne želi da bude u članstvu Privredne komore Srbije je taj što smatraju da na taj način ništa ne dobijaju od te institucije a svejedno moraju da plaćaju članarinu. Stoga je od samog starta bilo otpora donošenju takve odluke. S obzirom na to da plaćanje članarine nije nikakva poreska obaveza može se onda sa punim pravom posmatrati kao parafiskalni namet – objašnjava naš sagovornik.

Sa druge strane Atanacković ističe da je Privredna komora Srbije značajna institucija koja asistira i pomaže kada je reč o aktivnostima privrede.

– Postojanje PKS je nužno i korisno za privredu u našoj zemlji. Kada je pak reč o problemu koji nastaje zbog obaveznosti članstva i time takođe obaveze da se plaća članarina, u cilju pravednog pristupa neke stvari bi trebalo izmeniti. Primera radi, privrednim subjektima koji se susreću sa problemima u poslovanju bi trebalo smanjiti visinu članarine ili ih osloboditi obaveze plaćanja na neko vreme – navodi Atanacković.

Inače, svojom odlukom donetom 18. aprila 2019. godine Ustavni sud Srbije utvrdio je da je obavezno članstvo privrednih subjekata u Privrednoj komori Srbije u skladu sa Ustavom Republike Srbije, međunarodnim dokumentima i sudskom praksom.
Na taj način Ustavni sud je zapravo odbio kao neosnovan predlog za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorom odredbu člana 10. stav 1 Zakona o privrednim subjektima koji je propisao da su članovi PKS, svi privredni subjekti koji obavljaju registrovanu poslovnu delatnost na teritoriji Srbije.

Istom odlukom Ustavnog suda odbačene su i inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti stavova 1. do 6. pomenutog člana 10, kao i zahteve za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu odredbi ovog člana.
U svojoj odluci, Ustavni sud je ocenio da privredne komore u pravnom poretku Srbije ne predstavljaju udruženja privatnopravnog, već javnopravnog karaktera, kao i da ne predstavljaju udruženja iz člana 55. Ustava, koji pored ostalog jamči pravo da se ostane izvan svakog udruženja.

– Iz toga sledi da privredni subjekti koji obavljaju registrovanu poslovnu delatnost na teritoriji Republike Srbije ne uživaju ustavnu zaštitu tzv. prava na negativnu slobodu udruživanja, odnosno prava da se ne bude član udruženja“, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari