PKS: Sajam u Mostaru povezao privrednike iz regiona 1foto (BETAPHOTO/HINA/FENA/Emanuel SOCA)

Privrednici iz Srbije su na Sajmu privrede u Mostaru ostvarili značajne kontakte na međunarodnim sastancima koje tradicionalno organizuju Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, INTERA Tehnološki park Mostar u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PКS) i ostalim partnerima iz Evropske mreže preduzetništva (EEN), saopštila je danas PKS.Održano je više od 70 sastanaka na kojima je učestvovalo oko 100 predstavnika kompanija iz metalske, građevinske, automobilske, prehrambene, drvene i IT industrije.

Privrednici su imali priliku da se umreže i povežu sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Italije, Grčke, kao i da odaberu sagovornike iz sektora za koje su zainteresovani.

Prema rečima Кatarine Momčilović Matić, koordinatorke EEN Srbija konzorcijuma, sastanci su trajali 20-tak minuta, što je dovoljno da se ostvari prvi kontakt i započnu dalji poslovni pregovori.

„B2B sastanci koji se organizuju u okviru EEN već godinama predstavljaju ključni segment Mostarskog sajma, pružajući učesnicima veliku šansu da u direktnim razgovorima sa potencijalnim partnerima iz različitih sektora istraže mogućnosti zajedničke saradnje. Zahvaljujući unapred zakazanim sastancima putem specijalizovane platforme, privrednici su mogli maksimalno da iskoriste svoje vreme i fokusiraju se na relevantne kontakte i pregovore“, istakla je Momčilović Matić.

Navela je da o efikasnosti EEN projekta govori podatak da već 16 godina ova mreža pruža kontinuiranu podršku malim i srednjim preduzećima da se internacionalizuju i pozicioniraju na svetskom tržištu.

Poslednjih godina je EEN proširila svoje usluge kako bi pomogla kompanijama da pređu na veću ekološku i društvenu održivost, poboljšale svoju otpornost na šokove i sprovele digitalnu transformaciju.

„Firme širom Evrope se okreću Evropskoj mreži preduzetništva kao pouzdanom partneru sa dokazanim iskustvom u pomaganju kompanijama da ostvare svoje međunarodne ambicije“, rekla je Momčilović Matić.

Amir Hujić, koordinator EEN konzorcijuma u Federaciji BiH ukazao je na odličnu saradnju sa kolegama iz EEN Srbija i PКS u realizaciji zajedničkih aktivnosti i projekata ne samo na Mostarskom sajmu već i u drugim oblastima poput turizma, prehrambenog sektora i metalske industrije.

EEN je projekat koji od 2008. godine realizuje EU posvećen malim i srednjim preduzećima i podršci na internacionalizaciji poslovanja i unapređenja konkurentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari