PKS: Evropska komisija prepoznala ekonomski napredak Srbije 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Izveštaj Evropske komisije za 2021. godinu potvrđuje da Srbija konstantno beleži rast pri rangiranju uslova poslovanja kod međunarodnih institucija, izjavio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Milun Trivunac.

Trivunac je na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji predstavnicima privrede i poslovnih udruženja u Privrednoj komori Srbije rekao da je to „rezultat lakšeg izdavanja građevinskih dozvola, registracije imovine, jednostavnijeg plaćanja poreza i zaštite manjinskih akcionara u kompanijama“, saopšteno je iz PKS.

„Izgradnja snažne privrede sposobne da se nosi sa konkurencijom na jedinstvenom i velikom tržištu Evropske unije značajna je dimenzija u procesu evropskih integracija. Očekuje nas dalji rad na lakšem pristupu finansiranja za mala i srednja preduzeća, ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, prilagođavanje obrazovanja i obuka sa potrebama tržišta rada, na čemu PКS aktivno radi kao predlagač i učesnik u dualnom obrazovanju“, rekao je Trivunac.

Prema njegovim rečima, ekonomsko-investicioni plan EU za zapadni Balkan, vredan devet milijardi evra, značajno će pospešiti dugoročan privredni oporavak regiona u svim sektorima privrede.

Trivunac je dodao da je „poseban fokus poslovne zajednice na Кlasteru 2, koji je ključan za pripremu Srbije za zahteve unutrašnjeg tržišta EU i od velike je važnosti za ranu integraciju i razvoj zajedničkog regionalnog tržišta“.

Unutar Кlastera 2 otvorena su četiri poglavlja: Sloboda kretanja kapitala, Javne nabavke, Intelektualna svojina i Finansijske usluge.

Trivunac je naveo da je „važna preporuka Evropske komisije da je Srbija spremna za otvaranje svih poglavlja u okviru Кlastera 3, koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost kao i Кlastera 4, koji se tiče Zelene agende, digitalizacije i održive povezanosti“.

Predstavljanju izveštaja Evropske komisije privrednicima prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari