PKS: Informaciona bezbednost ključna za efikasno poslovanje 1Foto: Boban Ristić

Informaciona bezbednost danas je ključna za efikasno poslovanje, ocenjeno je na konferenciji „Informaciona bezbednost“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

„Živimo u eri digitalizacije, poslovanje se sve više prebacuje u virtuelni svet, pa se tako dešavaju i sve veće prevare i napadi na infrastrukturu. Veoma je važno podizati i stalno unapređivati svest o sajber bezbednosti pojedinaca i poslovne zajednice kako bi adekvatno reagovali na rizike i izazove“, istakla je savetnica predsednika PKS Jelena Jovanović, na otvaranju konferencije.

Skup u PKS je okupio veliki broj stručnjaka i kompanija koji se bave sajber bezbednošću, sa ciljem da se kroz panele i diskusije daju odgovori na brojna pitanja u ovoj oblasti, navedeno je u saopštenju.

Jovanović je objasnila da je konferencija u sedištu PKS prva u nizu događaja čija je organizacija planirana tokom godine i u Subotici, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Kako je navela, kada je reč o sajber bezbednosti u privredi, posebnu pažnju treba da obrate sektori energetike i zdravstva, zatim logistika, mobilni operateri i prehrambeni sektor.

Prema njenim rečima, te kompanije uglavnom su prenele deo svog poslovanja u virtuelni svet i uspostavile su nove procedure rada.

„Zato je sada potrebno uspostaviti i nove procedure bezbednosti, među kojima su donošenje posebnih akata u okviru kompanija koji se tiču informacione bezbednosti“, kazala je ona.

Direktor Mreže za sajber bezbednost Nebojša Jokić podsetio je da je oblast informacione bezbednosti u Srbiji regulisana Zakonom o informacionoj bezbednosti, koji je usvojen u januaru 2016. godine.

Objasnio je da pravni okvir čini i Strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti za period od 2021. do 2026. godine, a očekuje se i donošenje novih propisa.

Jokić je naglasio da je za Srbiju bitno to što sledi praksu EU, kao i to što je Zakon o informacionoj bezbednosti u skladu sa nizom evropskih direktiva.

Naveo je da zemlje EU imaju rok do 17. oktobra 2024. da u svoje zakone implementiraju određene direktive i da se nada da će i Srbija biti na sličnom putu.

Direktor u kompaniji Veritas Nebojša Momčilović, koja je globalni lider na polju čuvanja i upravljanja podacima, ukazao je na važnost ovakvih konferencija i razmene znanja, iskustva i ideja kako da se unapredi bezbednost informacionih tehnologija u Srbiji.

Menadžerka tima za razvoj ICT rešenja u kompaniji A1 Ljubica Vojinović istakla je da je veoma važno da se sa PKS i drugim partnerima podigne na viši nivo svest o rizicima koje donosi novo doba i da se zajedno radi na edukaciji.

Predstavnica kompanija SKY Express Jelena Jovanović navela je i da je glavna poruka kompanijama i organizacijama da treba da budu svesni sajber rizika, kao i da se obrate ekspertima i inženjerima kako bi zaštitili svoje digitalne podatke na adekvatan način.

„Takođe, veoma je važno edukovati i zaposlene u kompanijama o opasnostima da se zaštite na pravi način i održe sigurno poslovanje“, kazala je ona.

Konferenciju u PKS je organizovalo Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS (UEKID PKS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari