PKS: Od danas niže carinske stope u trgovini Srbije s Velikom Britanijom 1Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Velike Britanije od danas je u primeni, što za srpske privrednike koji posluju na tom tržištu znači smanjenje carinskih stopa u odnosu na početak godine, saopštila je Privredna komora Srbije.

U spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje iznosi carina će se vratiti na period kao i kada je Velika Britanija bila članica Evropske unije, uz propisane kvote na poljoprivredne proizvode.

Ciljevi novog sporazuma, potpisan 16. aprila ove godine, su očuvanje trgovinskih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije, uspostavljanje zone slobodne trgovine, očuvanje preferencijalnih uslova u trgovini i obezbedjivanje osnove za dalju trgovinsku liberalizaciju.

„Očekuje se povećanje trgovinske razmene, veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza, kao i veći srpski izvozu na britansko tržište, posebno prehrambenih proizvoda, kao i proizvoda gumarske, tekstilne i metalne industrije“, istakla je Marica Vidanović iz Privredne komore Srbije.

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i Velike Britanije iznosila je 2020. godine 529,3 miliona evra, pet odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Izvoz iz Srbije je bio veći od uvoza za 53,5 miliona evra, pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 122,5 odsto.

Razmena je u prva tri meseca ove godine razmena iznosila 138 miliona evra što je za dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je vredela 141 milion evra. Tokom tog perioda ostvaren je suficit u iznosu od 36 miliona eura, a procenat pokrivenosti uvoza izvozom je 171,4 odsto.

U trgovini sa Velikom Britanijom po podacima PKS dominira razmena uslugama.

Vrednost izvoza usluga Srbije u Veliku Britaniju u prva dva meseca ove godineiznosila je 80 miliona evra, dok je uvoz bio 40 miliona evra. Po vrednosti razmene usluga Velika Britanija je bila na 3. mestu, ispred Nemačke i SAD.

U prošloj godini je vrednost izvoza usluga Srbije iznosila je 518 miliona evra, dok je uvoza usluga iz Velike Britanije bio 354 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari