PKS: Pada izvoz maline, ali raste prihod 1foto EPA-EFE/NEIL HALL ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Izvoz zamrznute maline iz Srbije pao je od početka godine tokom osam meseci za 33 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je uprkos manje izvezenim količinama ostvaren veći prihod, pokazuju podaci Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije.

Tokom prošle godine izvezeno je nešto više od 65.000 tona malina, dok je za isti period ove godine izvezeno 43.000 tona.

Procene sa terena ukazuju da je sezona maline ove godine u Srbiji donela nešto više od 90.000 tona roda, dok je dodatnih, oko 15.000 tona zamrznute maline iz prošlogodišnje berbe, ostalo neprodato u hladnjačama.

Iako su ovogodišnje izvezene količine maline niže nego prethodne godine, ukupni prihodi su sa oko 200 miliona evra za period od osam meseci u protekloj godini, porasli na nešto više od 224 miliona evra u ovoj godini, navodi PKS.

Ovogodišnja otkupna cena sveže maline kretala se od 500 do 650 dinara za kilogram, dok je u 2021. godini prosečna otkupna cena iznosila 420 dinara za kilogram.

“S obzirom na to da se u Poljskoj kilogram maline plaćao oko tri evra na početku berbe, da bi u zadnjim nedeljama berbe cena pala na oko dva evra za kilogram, srpski izvoznici imaju poteškoća sa svojim inostranim kupcima u pravdanju novih viših izvoznih cena maline”, ističe se u saopštenju PKS.

Uprkos ratu, Ukrajina je je ove sezone imala jako dobru berbu maline, a njihova malina se na tlu Zapadne Evrope prodavala za 2,35 do 3,30 evra za kilogram.

Prema informacijama koje dolaze sa inostranih tržišta, ističu u PKS, očekuje se dalji pad cene maline, pre svega zbog značajnijeg pada potražnje iz SAD-a, kao i već pomenutog pada potražnje u Zapadnoj Evropi.

“U zavisnosti od tržišta, pad prodaje se kreće između 10 odsto u Francuskoj do čak 40 odsto u Nemačkoj. Ovo su ujedno dva najveća tržišta za zamrznutu srpsku malinu i zajedno kupuju skoro polovinu ukupne izvezene količine ovog proizvoda”, ističu u PKS.

Rast prodaje maline zabeležen je, napominju, na nekim novijim tržištima, poput Argentine i Saudijske Arabije, ali izvezene količine su još uvek male da bi značajnije uticale na ukupno povećanje izvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.