PKS poziva kompanije da se uključe u novi ciklus Programa Moja prva plata 1Foto: N1

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je danas preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća i velike kompanije da se do 20. septembra prijave za drugi ciklus Programa „Moja prva plata“ i obezbede kvalitetan, obrazovani kadar uz podršku države, a time pomognu zapošljavanje i ostanak mladih u zemlji.  

Program Vlade Srbije omogućiće da se 10.000 mladih u Srbiji, do 30 godina života, sa srednjim i visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima, podseća se u saopštenju.

Cilj programa je podsticanje zapošljavanja mladih, uz prethodnu obuku za posao i sticanje prvih radnih iskustava, kao i podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova.

Кompanije kroz ovaj Program, kako je ukazano, dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, a troškove uvođenja u posao snosi država.

Program poslodavcima daje šansu da novim zapošljavanjem povećaju obim poslovanja, investiraju u razvoj ljudskih resursa i uz manje troškove, unaprede postojeće timove.

U okviru programa devetomesečnog osposobljavanja u kompanijama, država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 22.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara za mlade sa visokim obrazovanjem.

Poslodavci mogu korisnicima da isplate i dodatna sredstva, koja na mesečnom nivou ne mogu biti veća od iznosa koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

Program se realizuje bez obaveze zasnivanja radnog odnosa, a po isteku osposobljavanja za rad, poslodavci sami odlučuju da li će zaposliti kandidate koji su kod njih obučavani.

Poslodavci se prijavljuju na sajtu https://mojaprvaplata.gov.rs/ do 20. septembra, oglašavaju konkretne radne pozicije sa opisom poslova na kojima će se mladi osposobljavati za samostalan rad po utvrđenom programu, odobrenom od Nacionalne službe za zapošljavanje, uz mentora koji obavlja nadzor i pruža podršku.

Za ponuđene pozicije u firmama mladi će se opredeljivati od 1. do 31. oktobra 2021. godine.

Kako je navedeno, proces odabira kadrova je jednostavan – nakon prijave, aplikacija povezuje poslodavce sa kandidatima koji svojom biografijom odgovaraju opisu poslova u oglašenim radnim pozicijama.

Prema podacima iz ankete PКS, 98 odsto poslodavaca koji su učestvovali u prvom ciklusu Programa „Moja prva plata, ponovo bi učestvovalo u ovakvoj akciji.

Program Vlade Srbije „Moja prva plata“ sprovodi NSZ uz podršku Ministarstva za rad, zapošLjavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i PKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.