PKS: U 2023. godini organizovane posete 22 sajma u inostranstvu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

Privredna komora Srbije (PKS) organizovala je u 2023. godini učešće srpske privrede na 22 međunarodna sajma u inostranstvu, od čega je 20 u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), saopštila je PKS.

Na svetskim smotrama izvoznika učestvovalo je skoro 400 kompanija iz Srbije, održano je preko 13.000 sastanaka sa poslovnim partnerima, a dogovoreni izvozni poslovi premašili su 75 miliona evra.

„Plan je da u narednoj godini zadržimo isti nivo promocije izvozne ponude naših kompanija na vodećim međunarodnim sajmovima. Kada pravimo plan sajmova, uvek uzimamo u obzir tržišta na kojima su traženi srpski proizvodi i srpske kompanije, ali i ona koja imaju potencijal da se izvoz proizvoda iz Srbije širi na ceo određeni region“, ističe Jovanka Ćalina, rukovodilac Centra za sajmove PKS.

Dodaje da su izvozno orjentisane kompanije više nego ikada zainteresovane za sajmove, za direktne sastanke i kontakte sa potencijalnim kupcima i priliku da dođu do novih tržišta, jer je teško samo kroz onlajn kanale doći do novih poslova.

Prema njenim rečima, u 2023. godini kompanije iz Srbije, u organizaciji PKS i RAS, predstavile su se na vodećim svestkim sajmovima među kojima su: PRODEXPO u Moskvi, GULFOOD u Dubaiju, PROWEIN u Diseldorfu, PLMA u Amsterdamu, GITEX u Dubaiju, ANUGA u Kelnu, AGRITECHNICA u Hanoveru i drugi.

„Svake godine nastojimo da organizujemo nastup domaće privrede na nekom novom tržištu. Tako su ove godine naši privrednici prvi put izlagali na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Ovo tržište  predstavlja jedno od  najprivlačnijih na Bliskom istoku i pruža šansu srpskoj privredi za značajniji plasman poljoprivrednih proizvoda, pre svega smrznutog voća i povrća, kao i svežeg voća“, objašnjava Ćalina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari