Plasirane neistine na račun postupanja Grada Niša 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

U saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koje je prenelo više medija, navedeno je da će Grad Niš plaćati kamatu Ministarstvu odbrane za dugovanje za zemljište aerodroma, tvrdeći da je „reč o zemljištu koje su Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja oduzeli Nišu pre dve godine zajedno sa niškim aerodromom“.

Pre svega, niški aerodrom je samo deo ugovora zaključenog između Republike Srbije i Grada Niša 2010. godine.

Preuzete obaveze na ime kupovine aerodroma, i kasarne u Nišu, za Grad je predstavljao nerešiv problem. Samo dospelo potraživanje za aerodrom još 2015. godine značajno je veće od godišnjeg budžeta grada, tj. oko 64 miliona evra.

Pored neizvršenih ugovornih obaveza, problem u finansiranju operativnog rada i razvoja aerodroma mučio je grad Niš još od trenutka kada ga je preuzeo, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja Srbije koje je juče stiglo u našu redakciju.

U saopštenju se ističe da je u dva navrata država aneksirajući ugovor, vršila odlaganje navedenih obaveza grada, a čelnici Grada Niša apelovali su na predstavnike Vlade da Republika preuzme aerodrom i da prihvate odlaganje ugovorne obaveze Grada prema Republici Srbiji.

Početkom 2018. godine, Vlada Republike Srbije je, na zahtev za pomoć upućen od strane Grada, imajući u vidu saobraćajno značajnu stratešku ulogu Aerodroma „Konstantin Veliki“, predložila Gradu da se kompleks vrati u vlasništvo Republike Srbije radi daljeg finansiranja operativnog rada i razvoja, a Skupština grada Niša donela je odluku kojom se kompleks Aerodroma „Konstantin Veliki“ vraća Republici bez naknade, kažu u Ministarstvu saobraćaja.

Iz tog ministarstva dodaju da je svejedno da li će neko „vraćanje neplaćenog“ zvati „podržavljenjem“ ili drugačije, ali nije svejedno plasiranje neistine na račun postupanja Grada Niša i Vlade Srbije koje je za rezultat imalo konsolidaciju i razvoj niškog aerodroma.

– S druge strane, kritičari pomenutih odluka zaboravljaju ko je Grad doveo u dužničku nezavidnu situaciju i ko je ispred Grada zaključio predmetni ugovor, kao i ko je unazadio poslovanje niškog aerodroma, pri čemu je sredstvima iz gradskog budžeta više godina (2008-2012) plaćao „Montenegro erlajns“ da leti iz Niša za Podgoricu (oko šest miliona evra). Podsećamo i da je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović u više navrata ponovila da očekuje da se po okončanju predmetnog ugovora izradi bilans, odnosno stanje međusobnih potraživanja i reše odnosi između ugovornih strana navodi se u saopštenju i dodaje da je “ aktuelna Vlada učinila sve kako bi ovaj problem rešila na najbolji mogući način za građane Niša, daleko bolji nego što su mogli očekivati“ – ističu u Ministarstvu saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari