Populizam ili licemerje: Da li je plata od 170.000 predsednika Srbije adekvatna za takvu funkciju? 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Iako mu je plata tek nedavno povećana i ubuduće će primati skoro 170.000 dinara predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje će biti među najmanje plaćenim liderima država u regionu. To je, smatraju sagovornici Danasa, nedovoljna plata za takvu funkciju, ali i populistička jer “dobro zvuči, a ne govori ništa”.

Ekonomista i kopredsednik Stranke slobodne Srbije Aleksandar Stevanović kaže da plata od 170.000 dinara nije odgovarajuća za tu funkciju.

“Ta plata je adekvatna stepenu našeg licemerja gde većina u Srbiji smatra da su plate veće od tri prosečne nepristojne, bez sagledavanja koliko su neke pozicije kompleksne, odgovorne, radno intenzivne, koliko znanja i veština zahtevaju”, ističe Stevanović.

On kaže da možete voleti ili ne Vučića ili nekada Tadića, ceniti ili odbacivati njihova postignuća, ali da ostaje činjenica da je potpuno nenormalno da predsednik ima platu koja je manja od plate prosečnog programera, koja je malo veća od plate koju konobar dobije na belo u Beogradu ili duplo veća od plate vozača.

“Nažalost po naš brži razvoj kao zemlje, hipokrizija ne postoji samo kod plata javnih funkcionera”, napominje Stevanović.

Zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a Vesna Mališić kaže da je ta plata populistička.

“Ona dobro zvuči ali suštinski ne govori ništa. Nije normalno da plata predsednika bude toliko niska, ali nije normalno ni da ovo društvo nema mehanizme da proverava od čega i kako zaista živi”, ističe Mališić.

Ekonomista Saša Đogović kaže da je bolje da predsednik ima višu platu i da znamo od čega dolaze ti izvori finansiranja nego da imamo demagogiju, gde je niska plata, a skupa garderoba.

“Ne ide jedno uz drugo. Neophodno je da se ima adekvatna zarada i nemoguće je da predsednik države ima manju zaradu od direktora nekog lokalnog ili državnog preduzeća. Mora da bude primerena funkciji koju obavlja. Ko god da je izabran na tu funkciju mora da ima visoku zaradu i da za svoj rad ili nerad odgovara, jer ga plaćamo mi kao poreski obveznici”, napominje Đogović.

On kaže da sve drugo budi sumnju da postoje neki drugi izvori finansiranja koji omogućavaju nešto raskalašniji život, ne samo kada se radi o predsedniku, nego uopšte za državne funkcionere.

Strip crtač Blica Marko Somborac kaže da ni plata za predsednika Srbije nije adekvatna, baš kao i cifre u regionu, ali da je to posledica situacije gde u narodu nije popularno imati neku realniju cifru na toj poziciji.

“Političari zbog popularnosti tome povlađuju, pa kad su već ušli u to kolo ne možemo ih puno žaliti i pride nam ostaje da se pitamo da li zaista žive od takvih plata, mi da se pitamo, a Agencija za sprečavanje korupcije da ne odgovori. Mada, naš predsednik ne jede i ne pije zbog pritisaka, Siniša Mali mu finansira rolke, on još i uštedi”, kaže Somborac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari