"Koliko košta jedno odelo predsednika": Vučiću povećana plata, ali i dalje manja nego direktoru Pošte 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Administrativni odbor Skupštine Srbije na današnjoj sednici dao je pozitivno mišljenje Jeleni Begović, ministarki nauke i tehnološkog razvoja za obavljanje još jednog posla-naučnog savetnika u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Na sednici je doneta i odluka da se poveća osnovica za obračun i isplatu plata za predsednika Republike, narodne poslanike i imenovana lica u službi predsednika i službi skupštine, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Predsednik Administrativnog odbora Milenko Jovanov podsetio je na današnjoj sednici da je Zakonom o budžetu propisano da se korisnicima budžetskih sredstava plata poveća za 12,5 odsto od januara ove godine.

Članovi odbora iz opozicionih stranaka negodovali su protiv ovakvih odluka, nazivajući ih demagogijom. Janko Veselinović, poslanik sa liste SSP ocenio je da je Jelena Begović druga ministarka, nakon Danice Grujičić, koja je zatražila da pored ministarske obavlja još jednu funkciju.

On je zapitao kada će ministarka vremenski stići da obavlja obe funkcije i zbog čega su plate ministara i drugih državnih funkcionera najniže u Evropi i regionu.

„Ministri, predsednik države i poslanici treba da žive od svojih plata i ne treba da obavljaju ni jednu drugu funkciju. Naši ministri imaju niske plate, niže čak i od plata državnih sekretara, a mnogo niže od nekih direktora javnih preduzeća. Sudeći po načinu života kojim žive, bojim se da naši ministri ne žive od tih plata. Ukoliko imaju neku stručnost bolje im je da se time bave, pa da budu lekari, profesori na fakultetu jer bi imali veće plate, a manje odgovornosti. Po sadašnjem stanju, da bi neko bio ministar, treba da je “ili lopov ili lud“, naveo je Veselinović i zatražio za neku od narednih sednica da se poslanicima dostave uporedni podaci primanja ministara, predsednika i poslanika u regionu.

Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri, rekao je da treba da se prikažu uporedna primanja poslanika, ministara i predsednika na nivou cele Evrope, dodajući da su ranija istraživanja pokazala da srpski poslanici imaju najniže plate u regionu, a onda i u Evropi.

Obradović smatra da se plate državnih funkcionera ne povećavaju jer se, kaže, političari plaše kako bi to uticali na njihov rejting, a to je licemerje.

“Postavlja se pitanje da li državni funkcioneri sa takvim obimom aktivnosti i troškova, primera radi, da pomenemo samo oblačenje, mogu to da priušte. Koliko to košta? I može li da sve to da se kupi od tih primanja”, rekao je Obradović i upitao da li to znači da državni funkcioneri treba da traže dodatne crne fondove da bi dopunili primanja do realne visine za normalan život, ili da posežu za koruptivnim radnjama.

Prema njegovim rečima, nije normalno da predsednik ima platu od oko 130.000 dinara. I šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da će sa povećanjem predsednik države imati platu od 150.000 dinara, ali koja je, kaže, manja od plata direktora pojedinih javnih predeuzeća, agencija, nezavisnih tela.

“Niko me ne može ubediti da to nije demagogija. Recimo, direktor Pošte ima oko 225.000 dinara platu, Zaštitnik građana oko 400.000 dinara, direktor Republičkog zavoda za statistiku 440.000, Jorgovanka Tabaković oko 600 000″, rekao je Aleksić i dodao da samo jedno odelo predsednika košta više od hiljadu evra.

Aleksić je zapitao i šta je Dubravku Đedović nagnalo da sa više hiljada evra prihvati ministarsku platu od hiljadu evra. On je konstatovao i da ne veruje da je u pitanju čist patriotizam, a predsednik Administrativnog odbora Milenko Jovanov mu je odgovorio je da će sa biografijom u kojoj stoji ministarska funkcija Đedović moći da aplicira ubuduće u Evropi na još plaćenije mesto, nego što je obavljala pre preuzimanja ministarske funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari