laptop computer keyboardFoto: EPA/DAVID CHANG

Kandidati u IT industriji sve su aktivniji na tržištu rada, te možemo primetiti povećan broj konkurisanja na oglase u novembru za 26 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju podaci objavljeni na sajtu HelloWorld.rs.

Kako ova industrija konstantno raste,  tako i 2022. Srbija beleži rast izvoza IKT usluga, koji iznosi 2,5 milijarde evra.

Plate u IT sektoru se  povećavaju, te je u avgustu iznosila u proseku  1.600 evra, ali prema očekivanjima i rečima poslodavaca do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.

Najplaćenije pozicije u IT-u 

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja, te beležimo porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.

Prema istraživanju koje je sproveo sajt HelloWorld.rs sa međunarodnom istraživačkom agencijom Masmi, pet najtraženijih pozicija i njihove prosečne plate su:

1. Team lead – prosek 2.600 evra

2. Backend Developer – prosek 2.200 evra

3. Product/project Manager – prosek 2.100 evra

4. Full–Stack Developer – prosek 1.600 evra

5. Frontend Developer – prosek 1.400 evra

Naši IT stručnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT-jevci unose svoje zarade, najveći iznos upisao Software inženjer iz Beograda – čak 8.500 evra.

Kandidati sve aktivniji na tržištu 

Kako se bliži kraj godine, tako možemo primetiti da su kandidati sve aktivniji u potrazi za novim zaposlenjem, što pokazuju podaci sa sajta HelloWorld.rs.

U prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Početkom trećeg kvartala, tržište se oporavljalo i broj oglasa na sajtu je bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata  rasla. Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali čak 26 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Tako nastavljaju i u finišu ove godine, pa je u novembru 2022. zabeležen rast broja konkurisanja od čak 27 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Takođe, i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji je sve veći, što možemo zaključiti kada uporedimo ovu sa prethodnom godinom. Konkretno broj oglasa od januara do novembra skočio je za 2,5 odsto.

Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su:

1. JavaScript

2. GIT 3.SQL

3. SQL

4. Java

5. Python

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari