U kojim zemljama EU su najveće plate, a gde su najmanje: Eurostat prvi put objavio prosečnu godišnju zaradu 1Foto: Shutterstock/TaniaKitura

Prosečna godišnja prilagođena zarada sa punim radnim vremenom za zaposlene u EU prošle godine bila je 33.500 evra, objavio je Eurostat.

Ovo je prvi put, kako navode na sajtu zvanične evropske statistike, da Eurostat objavljuje ovaj podatak.

Među državama članicama EU, najveća prosečna godišnja prilagođena plata sa punim radnim vremenom u 2021. zabeležena je u Luksemburgu 72.200 evra, slede Danska (63.300 evra) i Irska (50.300 evra).

Najmanje plate imaju u Bugarskoj (10.300 evra), Mađarskoj (12.600 evra) i Rumuniji (13.000 evra).

Ovaj podatak obavezan je zbog Direktive o “plavoj karti” koja propisuje upotrebu upravo ovog indikatora za određivanje prosečne bruto godišnje plate za svaku državu članicu EU, a cilj joj je da privuče visokokvalifikovane radnike u EU pod fleksibilnijim uslovima.

Plava karta je neka vrsta boravišne i radne dozvole namenjena visokokvalifikovanim građanima van EU, a koji žele da žive i rade u EU.

Prema ovim podacima, većina zemalja je ispod EU proseka, među zemljama u oktruženju najveće prosečne godišnje plate imaju u Sloveniji 28.760 evra, dok je u Hrvatskoj prosek 16.170 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari