Plate u Srbiji tri puta manje, hrana 20 odsto jeftinija nego u EU

Eurostat objavio uporedne podatke o potrošnji domaćinstava kojima je obuhvaćen i region Zapadnog Balkana

Ostavite komentar


  1. Ako je hrana u srbiji 20% jeftinija od NEUR, sa platom od 30.000 RSD u odnosu na Nemacku ili EU platu od 1200 EUR minimum, matematika je jasna.
    Ceo clanak je potpuni nonsens nekoga ko nikad u inostranstvu bio nije i pise apsolutne gluposti.

      1. Hvala Deki.
        Evo dodatne realne racunice:
        kada sad poskupi struja ( pod okriljem energetske efikasnosti ) i gorivo ( takodje pod okriljem energetske efikasnosti), porasce i to znatno cene svih prehrambenih proizvoda.
        I pitam ja statisticare koji pricaju bajke o 55.000 RSD prosecnoj plati, ko od te plate posle placanja min 15.000 RSD racuna mesecno moze pristojno da zivi ( 1000 RSD dnevno za tri obroka ).
        Prvo, prosecna plata od 55.000 RSD u Srbiji ne postoji, jer prosecno srbi zaradjuju od 15.000 – 30.000 RSD mesecno i to velika vecina 70%.
        Plata od 55.000 je retka i u banci u Beogradu, nekom mobilnom provideru ( sem za managere ), medijima, radiju, dakle postavlja se pitanje ko tu platu ima.
        I sad kada se ovih 20% smanji poskupljenjem struje i goriva na recimo 18% sa istom platom ( jer se ona ne menja ), kako moze da se prica da je u Nemackoj i EU skuplje ziveti za platu od 1200 EUR.

        1. A šta je u Evropi skuplje? Osim cigareta i alkohola nista! A da hleb ali njihov hleb ima 500g a nas 300g

    1. Potpuno podržavam…izneo sam slično zapažanje, mada malo radikalnije. Nažalost ni „Danas“ ne poštuje slobodu mišljenja, pa se tako moj komentar verovatno našao u kanti.

  2. Uostalom…i ovo je čista dezinformacija „hrana 20 odsto jeftinija nego u EU“! U EU je kvalitetnija hrana a pouzdano i povoljnija nego u Srbiji, i to ne samo hrana! Bre…Jel neko od vas bio u nemačkoj!

  3. Narod odlazi….
    Teritorija se prazni…
    „Reforme“ se sprovode….
    EU nas hvali….
    Politika stimulisanja stranih investicija i jeftine radne snage daje rezultate….

    Ko će da ugasi svetlo?

  4. U SRB je samo ono domace sto se jos pravi jeftinje. Sve stalo je skuplje iz uvoza. Pricam o pravoj hrani. Ima mnogo smeca na policama, koje se ne bi moglo nazvati hranom u EU. I naravno, ne bi se mogli prodavati. Najvise mislim na meso i mlecne prozivode raznih mlekara. Ima i izuzetaka, naravno. A ako nadjes domace iz Sumadije naprimer, to je fantazija jos uvek vecinom.Mocarela buffala u Lidlu 1400din/kg, a ista u ITA 7EU/kg, samo jedan primer. A to je jedina kvalitetna mocarela, na koju sma naleteo. U MErcatoru naprimer pridaju onu za 4EUkg za 1200din!

  5. Грађани Србије имају 300 % мању просечну зараду од просечне зараде држава Е.У.а у исто времемено имају 20 % ниже цене прехрамбених производа,а да при томе 80% просечне зараде грађани Србије издвајају за прехрамбене производе.То је тачно,зато што је просечна потрошачка корпа за трочлано домаћинство у Србији 65.000.динара а просечна зарада око 56.000.динара.
    У суштини,један дан затвора државу кошта по затворенику 1000 динара,значи за три зазвореника за тридесет дана то износи 90.000.динара,само што у Србији морате бар двоје да радите да би могли да издржавате трочлано домаћинсзво.Све се слаже у статистици,рецимо у Немачкој је спцијална помоћ 1000 еура што је 110.000.динара,
    таман око 20 % више од 90.000.динара,колико су прехрамбени производи скупљи у Немачкој у односу на Србију.Битна је статистика, тачан збир не тачних бројева.

  6. Dobro, mozda je hrana malo i jeftinija, ali je i losijeg kvaliteta. To su prvi pokazali Cesi ili Poljaci koji su se bunili zasto kvalitet i sastav proizvoja nije isti kao za zapadno trziste. Onda je neki pametnjakovic iz EU zapadnih zemalja objasnio da je to tako jer se rade istrazivanja koja pokazu da nam ukus nije isti. Po tome ispadne da je nutela sa vise lesnika i kakaa za zapad a sa vise prostog secera i vestackih aroma za istok, jer narod tako voli. Eto zasto je hrana jeftinija. Sto se tice goriva, tu smo medju najskupljim u Evropi. Kozmetiku sam u Nemackoj kupovao za 50% jeftiniju. Tako da manite se corava posla. Zivot u zapadnoevropskim zemljama je dve svetlosne godine po kvalitetu ispred naseg.

  7. Po pitanju tvrdnje da je hrana jeftinija u Srbiji nego u Nemačkoj stvar je u tome što je poređenje urađeno na statistički način. Ko hoće može za isti novac ili i za 10-15% manje od toga da kupi istu količinu hrane u Nemačkoj sličnog ili boljeg kvaliteta. Tako tvrdnja da je ovde hrana jeftinija nego u Nemačkoj pada u vodu. Cene u nemačkom Lidlu su niže nego u srpskom Lidlu a to je posledica toga što se ovde država ugrađuje u cenu proizvoda na milion načina a ne samo kroz PDV i što nemamo domaću proizvodnju u meri da to utiče na cene. Živimo loše, kupovna moć nam je mala a kad se na tu činjenicu doda da izvršitelji haraju po Srbiji pa onda za potrošnju nakon njih odnosno nakon raznoraznih komunalija, telefona. struje i još koječega za potrošnju ostaje vrlo malo ili vrlo često ništa onda je jasno da je ovo ulepšana i ublažena realnost. Ko je odgovoran za ovo stanje? Pa zna se, onaj koji se razmeće državnim uspesima, šikanira poplavljene i unesrećene i svako veče nam soli pamet.

  8. E moja Ane vidis do cega ste se nas doveli ti i tvoj veliki vodja pokrite se usima i sikter. Jedan podatak 2007 god sestra u zdravstvu 505 eura a sada 350 a zivot skuplji za 30 posto to znaci duplo losije zivimo i zato sikter.

  9. Ovi što su na vlasti,jedino znanje imaju Laganje i ništa drugo neznaju.
    Imaju državnu banku Komercijlanu gde član poslovodstva,doveden od SNS ,a ne od nas, ima veću mesečnu platu nego cela poslovnica sa svim zaposlenima i gdeu su još ostale prinadležnosti pored 10000 eur plus bar još 5000 eur.i Sada je pšrodaju.Provizije na uplate em su im male,nego posle 13 h imaju posebne tarife.Jeftinije i brže je stranki da sedne u kola ili javni prevoz i gotovinski uplati svoje obavaze,nego,vajno njihovo elektronsko plaćanje.A ko je kriv,?Pa da imaš Guvernera koji može bankama da zna i da kaže bankama,bilo bi reda.Funkcija novca je loše rešena.Banke su usporile platni promet u toku dana sa ne imanjem dovoljnog i stručnog kadra.Ma nemožemo korak napred kada ni Predsednik države nema pojma ,a ni vremena od svakodnevnih ekusurzija i satima pred mikrafonom itv kamerama.Bruka.To je samom jedan od delića,a gde su ostale primedbe,što pismeni i stručni vide,a ovi lažu li lažu.Pljačkaju narod.Nije problem kolika je plata,nego je problem šta se za tu platu može kupiti roba i usluga.Itd

  10. Nema tih parametara po kojima mozemo da se poredimo sa zapadnim zemljama. Koliko je jos potrebno da trpimo ovu mafijasku nazadnjacku vlast.

  11. Na žalost po nas ovaj statistički izveštaj je tačan, jednostavno rečeno, procenat potodičnog dohotka utrošen samo na hranu i komunalije odnosno na osnovne egzistencijalne potrebe predstavlja najbolji indikator dostignutog nivoa životnog standarda, što je taj procenat veći životni standard je niži i obrnuto, odnosno sa porastom dohotka rast troškova za hranu i ostale egzistencijalne potrebe se na jednom nivou zaustavlja a sav preostali deo odlazi na odeću , životni komfor i stanovanje, obrazovanje, kulturu, zdravstvo, sport.

  12. Plate tri puta manje a rad koji stoji iza tih plata pet puta manje vredan. U Srbiji se jos veruje da je rad isto sto i dolazenje na posao. Pored toga u EU stanovi se nikada nisu dobijali za dzabe a u Srbiji je upravo to osnova standarda. (Potonje otkupljivanje za sicu i preprodavanje ne menja bitno nista.)

    1. Од чега се у Немачкој зидају куће ? Блокови исти,малтет исти,цемент исти,све као у Србији.Али зато у селу у Немачкој са 2000 становника,кућа по цени од 1700.еура ко у центру Београда.У Берлину квадратни метар у центру 7000 еура а у Паризу 12.000 еура. а ви овде добили стан од 45 квадрата по цени од 500 еура по квадрату за 35 година стажа.Па колико су мученици требали да плате откуп стана кад су целог живота радили и слушали и издвајали од плате.Кад саберете,станови су откупљени два пута,то вам је чињеница.Порез за Стан у Бечу вам је 100 еура годишње а за то имате урачунато одржавање зграде а у Србији 100 еура за „ваздух“.У Аустрији,Немачкој,Француској,Италији,Америци,имате смањење од пореза на имовину за иснос кречења стана,инвестиционог одржавања,реновирања,фасаде,а у Србији само дај,дај,дај !

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.