Platili 11,4 miliona evra pa već sedam godina drže zaključana vrata: Zašto i dalje ne radi laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka 1Foto: EPA-EFE/ Jesus Diges

Iako je još krajem 2015. opremljena, a 2016. pripremljena za rad, referentna nacionalna laboratorija koja bi trebalo da ocenjuje kvalitet mleka u Srbiji ni dan danas nije počela da radi.

Na sastanku dela poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom mleka, nova ministraka poljoprivrede Jelena Tanasković im je pre dva dana rekla da će laboratorija za ocenu kvaliteta mleka početi da radi, kako su rekli, u najkraćem roku.

Još krajem 2015. završeno je opremanje laboratorije, a u aprilu 2016. Danasu su rekli u Ministarstvu poljoprivrede da su obavljeni radovi na uređenju objekta, nabavljena je i instalirana oprema, informacioni sistem za upravljanje ispitivanjima, kao i specijalizovana vozila za prikupljanje uzoraka sa terena.

„U tehničkom i materijalnom smislu, laboratorija je spremna za rad“, rekli su nam tada u resornom Ministarstvu.

U tom trenutku jedino što nije bilo spremno su kadrovi.

“Intenzivno se radi i na kadrovskom osposobljavanju laboratorije”, napomenuli su nam u Ministarstvu aprila 2016. godine.

Tada je bio problem sa zapošljavanjem kadrova, te su nam u oktobru 2017. u Ministarstvu rekli da je laboratorija za ispitivanje mleka u potpunosti tehnički opremljena i da će početi sa radom po okončanju konkursnih procedura koje se odnose na zapošljavanje laboratorijskog osoblja.

U januaru 2018. Ministarstvo je u saopštenju najavilo da laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka počinje da radi i to tako što nadgleda proizvodnju mleka na celoj teritoriji Srbije.

Cilj monitoringa, kao obaveznog dela procesa akreditacije, kako su tada objasnili, jeste utvrđivanje kvaliteta kod primarnih proizvođača kako bi se uz dodatne edukacije i rad sa njima unapredila proizvodnja mleka.

“Direkcija za nacionalne referentne laboratorije očekuje dobijanje akreditacije za laboratoriju do kraja godine, zahvaljujući čemu će od 2019. godine visina iznosa premija za litar mleka biti isplaćivana prema klasi kvaliteta”, navelo je Ministarstvo u saopštenju januara 2018. godine.

Međutim, ni do danas laboratorija koja bi kontrolisala mleko nije počela da radi, a kvalitet mleka koje proizvođači predaju mlekarama u Srbiji kontrolišu upravo mlekare.

Nacionalna laboratorija koja bi kontrolisala kvalitet sirovog mleka je deo Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, a u okviru nje rade još fitosanitarna laboratorija, ali i banka biljnih gena.

U laboratoriji za kontrolu kvaliteta sirovog mleka, kada bude počela da radi, trebalo bii da se ispituje hemijski sastav mleka, aflatoksina u mleku i hrani, kao i prisustvo bakterija i virusa u hrani.

Za opremanje laboratorija u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici EU je izdvojila više od 7,8 miliona evra, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno 3,6 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari