Počela Roštiljijada u Leskovcu 1Foto: Fonet / Ljiljana Stojanović

Nastupom mažoretkinja i velikim vatrometom večeras je u Leskovcu počela 27. Roštiljijada, koja će trajati do 4. septembra.

„Po ovoj manifestaciji naš grad poznat je u zemlji i inostranstvu“, rekao je radonačelnik Leskovca Goran, koji je otvorio Roštiljijadu.

„Broj ljudi koji poseti ovu manifestaciju samo potvrđuje ugled leskovačke Roštiljijade. Upravo zato nastojimo da uz pomoć nje promovišemo naš grad, našu Srbiju, ali i da razvijemo međusobnu saradnju i prijateljstvo“, rekao je Cvetanović.

On je podsetio da je tradicija leskovačkog roštilja duga više od dva veka, da su još u 18. veku putopisci pominjali ćepavćiće kao izvanredne gurmanluke, a najbolje ih je spremao mesar i kafedžija Dimitrije Mita Gligorijević, deda Miodraga Gligorijevića, Dragija Bureta, kralja  leskovačkog roštilja. Iz tradicije leskovačkog roštilja i ugostiteljstva na ideju Dragija Bureta rodila se pre 27 godina leskovačka Roštiljijada, koja je danas prerasla u značajnu međunarodnu manifestaciju, na koju su Leskovčani ponosni, rekao je na svečanom otvaranju manifestacije Cvetanović.

Direktor Turističke organizacije Leskovac Žikica Nestorović rekao je da se na Roštiljijadi očekuje rekordni broj posetilaca koji bi trebalo da nadmaši prošlogodišnjih 700.000.

„Očekujemo rekord u pravljenju najveće pljeskavice od preko 60 kilograma od najkvalitetnijeg leskovačkog roštilj mesa i pljeskavicu od preko tri kilograma koju će iz ruku napraviti vešti majstori roštilja. Veliki je trud učinjen da ova manifestacija bude jedna od posećenijih u ovom delu Evropi i jedan od najatraktivijih fesivala hrane i dobre zabave“, rekao je Nestorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari