Završen protest radnika EPS-a: Rok za poništenje odluke o prelasku u akcionarsko društvo sedam dana ili sledi radikalizacija (VIDEO, FOTO) 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Na Trgu ispred rudarske česme u Lazarevcu u 18 sati počeo je protest radnika Elektroprivrede Srbije, odnosno rudarskog kopa Kolubara, zbog toga što se to javno preduzeće transformiše u akcionarsko društvo.

Na prostestu se okupilo nekoliko stotina radnika ovog preduzeća i građana.

Protest se održava u organizaciji Radnog tela „Jedinstvo Kolubara“, a jedan od inicijatora formiranja Radnog tela i organizator današnjeg skupa Goran Perišić rekao da imaju samo jedan zahtev.

„Obraćavam se ispred radnika Kolubare, ovih hrabrih radnika, okupili smo se iz svih delova Kolubare. Da li smo svesni šta nas sve sa tim aktom očekuje? Prelaskom u akcionarsko društvo stiče se prvi uslov ka privatizaciji i rasparčavanju EPS-a. Sistemski smo godinama uništavani da bi nas što jeftinije prodali. Sama promena Statuta je da idemo ka privatizaciji“, poručio je on dodavši da nisu imali nikakvu podršku drugih sindikata.

Perišić je naglasio da će biti preduzete radikalnije mere ako nadležni ne reaguju na njihov zahtev, o čemu će se odlučivati na sastanku Radnog tela.

Na protestu je poručeno da daju sedam dana da se poništi odluka o transformaciji EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, a onda „sledi radikalizacija protesta“.

„BIće nas još više. Do pobede“, poručio je jedan od govornika.

Nikola Tomić iz TENT-a rekao je da je prisustvovao sednicama Nadzornog odbora kada se donosila ova odluka.

„Ni na jedno pitanje nismo mogli dobiti odgovor. Samo su rekli da tako mora. Ministarka nam je govorila da neće biti otkaza, neće biti privatizacije. Došla je da nam se podsmeva“, poručio je Tomić. On je rekao da je kao javno preduzeće rukovodstvo EPSa moralo da odgovara i radnicima, a kao akcionarsko društvo ne odgovara „samo gazdi, a znamo da mi to nismo“.

On je istakao i da je najvažnija posledica prelaska u akcionarsko društvo, trostruko veće cene struje.

Na kraju je poučio da „ova vlast zna da će izgubiti sledeće izbore ako ne odstupi“, što je propraćeno zvižucima i uzvicima „lopovi“.

Vladimir Vujanović, bagerista u Kolubari i jedan od organizatora protesta pozvao je državu i sindikate da raspišu izbore, da se izabere rukovodstvo i „da radnici sami biraju svoje predstavnike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari