Početak izgradnje pešačko-biciklističkog mosta očekuje se naredne godine 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Sporazum o zajedničkom ulaganju grada Novog Sada i Autonomne pokrajine Vojvodine potpisali su danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i premijer pokrajinske vlade Igor Mirović.

Grad i Pokrajina, zajednički će finansirati izgradnju pešačko-biciklističkog mosta, obnovu objekata Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa, kao i uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu.

Gradonačelnik Vučević najavio je da očekuje početak izgradnje pešačko bicilističkog mosta sledeće godine, koji će se nalaziti na stubovima nekadašnjeg mosta Franca-Jozefa a njegova izgradnja podrazumeva i revitalizaciju tunela koji se nalazi ispod Petrovaradinske tvrđave, kao i obnovu objekata Petrovaradinske tvrđave. U planovima nakon izgradnje mosta predviđa se rekonstrukcija bedema sa obe strane Dunava, rekonstrukcija Štrosmajerove ulice i rimokatoličke crkve Svetog Jurja, sve u cilju da se podgrađe pretvori u pešačku zonu.

On je istakao da je u toku je izrada projekata za rekonstrukciju Almaškog kraja, te da postoje i završeni projekti koji se tiču obnove vodovoda i kanalizacije u tom delu grada, a da je sam projekat uređenja podeljen u četiri faze.

Sveobuhvatna obnova tog kraja podrazumeva rekonstrukciju pet i po kilometara ulica na teritoriji tog kvarta, i obnovu vodovoda, kanalizacije, fasada i krovova, saobraćajne infrastrukture, osvetljenja i komunalne infrastrukture.

Pokrajinski premijer Igor Mirović smatra da su radovi na rekonstrukciji „prepušteni struci, koja uključuje i arhitekte iz Novog Sada i Beograda“, a govoreći o značaju rekonstrukcije Almaškog kraja, istakao je da je u pitanju deo grada koji svedoči „o staroj srpskoj slavi, gde su živeli i stvarali najvažniji ljudi naše istorije“.

Gradonačelnik je istakao da su u pitanju „ulaganja koja menjaju grad i otvaraju novo poglavlje“, te da će grad na taj način postati atraktivniji i stranim turistima.

– Bez obzira ko je na vlasti, i personalno i politički, ovo je od danas obaveza za Grad i Pokrajinu, a ovaj sporazum daje izvesnost realizaciji, istakao je gradonačelnik u obraćanju.

Mirović je naglasio da je Novom Sadu potrebno mnogo više novca, tehničke i druge pažnje, naročito kada je reč o razvojnim projektima, „koji su gradu i Novosađanima najvažniji“.

On očekuje da radovi koji su utvrđeni današnjim potpisivanjem ugovora počnu tokom druge polovine sledeće godine budući da su, prema njegovim rečima, za to obezbeđena sredstva u budžetima grada i pokrajine.

– Nadamo se velikom uspehu i da ćemo na neki način vratiti dug onima koji su obeležili prethodne vekove, zaključio je Mirović i izrazio očekivanja da će projekti biti realizovani u roku od 4 do 6 godina.

Premijer je podsetio da je predstavljen i projekat rekonstrukcije Studija M, i najavio da će početkom iduće godine biti potpisan ugovor o izgradnji studentskog kulturnog centra koji će se nalaziti preko puta Više poslovne škole, i najavio da će se uskoro krenuti i sa pripremama za rekonstrukciju kružnog toka kod Naučno-tehnološkog parka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari