Podeljeno prvih milion dolara iz Startech programa 1Foto: NALED/ Tviter

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović uručili su danas čekove za najboljih 29 timova, start-up firmi i malih i srednjih preduzeća u rasponu od 20.000 do 100.000 dolara, u okviru prvog konkursa StarTech programa.

Ukupno je podeljeno grantova u vrednosti milion dolara u projektu koji sprovodi NALED, a finansira Filip Moris.

– Od 2016. godine krenuli smo sa transformacijom naše privrede i našeg društva tako da ono bude zasnovano na znanju, inovacijama, visokim tehnologijama i na svemu što može da nas učini konkuretnijim i donese bolje plaćena radna mesta. Iako smo na početku, naši rezultati su već vidljivi. Otvorili smo četiri naučno-tehnološka parka, mrežu startap centara i biznis inkubatora kako bismo dali šansu mladim ljudima da razvijaju svoje ideje. U julu ove godine imali smo rekordan izvoz usluga informacionih i komunikacionih tehnologija od preko 170 miliona evra, a izvesno je da ćemo do kraja godine dostići cifru od gotovo dve milijarde. U planu imamo i veliku Strategiju za razvoj startap kompanija u čijoj izradi će biti uključena sama privreda. Hvala NALED-u i kompaniji Filip Moris što slede misiju vlade i ovom prilikom vas pozivam da nastavimo dalje da razvijamo i širimo projekat StarTech – rekla je premijerka Brnabić.

Generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević istakao je da se snaga kompanije ogleda u tome koliko pouzdan oslonac može biti zajednici u kojoj posluje.

– Danas kada je nezaposlenost skinuta sa liste ključnih problema, postoje drugi prioriteti. Jedan od njih, koji umemo i možemo da podržimo jeste vizija Vlade o transformaciji tradicionalne u digitalnu, izvozno orjentisanu ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama i visokim tehnologijama. Odatle se rodila ideja za StarTech i namera da se sa ukupno pet miliona dolara pomogne preduzetnicima, privrednicima i naučnicima kojima je pomoć potrebna, da bi svojim idejama unapredili prvo svoj biznis, a posledično i privredu Srbije”, istakao je Jakovljević.

Najviše grantova, ukupno 18, dodeljeno je u Lotu 1 i namenjeni su početnicima u poslovanju za razvoj inovativnih ideja. Dobitnici grantova od 20.000 do 25.000 dolara su: AI software, Baby FM, Bifrost, Canandi, Carvisor Technologies tim, Cooperation Manager tim, Cropt, DIPO RTD, DiaSolutions, INIT Technologies, Kagera, Nsoilab, Neuroblast, PuzzlesCloud, SentiGuide, Stars, The Bracelet Maker i ZenHire.

U Lotu 2 namenjenom podršci mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj inovacija i/ili digitalne transformacije dodeljeni su grantovi od 25.000 do 50.000 dolara, a dobili su ih Digital Worx doo, Naissus tehnologije, Omnis design studio, Suncokret doo, Uniplast, Vrška-press i White Lemur doo.

Dva granta od 50.000 dolara i dva granta od 100.000 dolara dodeljena su u Lotu 3 namenjenom podršci mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj inovacija i/ili digitalne transformacije uz izlazak na strano tržište. Dobitnici su Atfield Technologies i HerbElixa, kao i FPM Agromehanika i TechnoNaiss group.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari