Podrška malom biznisu za nabavku opreme i uvođenje usluga: Od EU - tri miliona evra 1Foto: Zaječarska inicijativa

Preduzetnici, mikro i mala preduzeća iz 99 lokalnih samouprava moći će do 30. juna ove godine da konkurišu za bespovratna sredstva iz programa Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus koji se sprovodi sa Ministarstvom za evropske integracije.

Javni poziv za dodelu ukupno tri miliona evra odnosi se na firme I preduzetnike registrovane između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine i bave se proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke.

– U saradnji sa Evropskom unijom mi kontinuirano radimo na ekonomskom razvoju i smanjivanju regionalnih nejednakosti u zemlji, a mala i srednja preduzeća su kičma razvoja srpske ekonomije. Ova konkretna podrška EU doprineće unapređenju proizvodnje i tržišnog potencijala preduzeća, otvaranju novih radnih mesta, kao i većoj otpornosti od negativnog uticaja pandemije ali i aktuelne geoekonomske krize – rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Od ukupnog budžeta, dva miliona evra su namenjena za podršku proizvodnim preduzećima a milion uslužnim delatnostima. Proizvodne firme mogu da računaju na iznos od 10.000 do 40.000 evra dok one registrovane u sektoru usluga mogu da koriste od 10.000 do 30.000 evra uz uslov da i same učestvuju sa najmanje 20 odsto sredstava, odnosno 15 odsto ukoliko su registrovane u opštinama iz četvrte kategorije razvijenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari