Pokrajinska vlada privremeno obustavila izvršenje vojvođanskog budžeta 1Foto: Pixabay/ID 1913330

Pokrajinska vlada donela je odluku da privremeno obustavi izvršenje pokrajinskog budžeta, zbog očekivanog pada prihoda budžeta Vojvodine zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

Kako je preneo Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) ta mera, u skladu sa članom 62 Zakona o budžetskom sistemu, biće na snazi najduže 45 dana.

VOICE je naveo da će u tom periodu biti obustavljene sve isplate budžetskim korisnicima.

Dodali su da su izuzeti rashodi za zaposlene, rashodi i izdaci za potrebe rešavanja zdravstvenih, socijalnih i drugih potreba koje su izazvane pandemijom, otplata javnog duga, plaćanje novčanih kazni i penala i sufinansiranje troškova za biomedicinsko potpomognuto oplodjenje i podršku porodicama.

Iz mera Pokrajinske vlade izuzeta su sredstva namenjena za rashode i izdatke koji su, kako se navodi, „najneposrednije u funkciji rešavanja“ zdravstvenih, socijalnih i drugih potreba koje su izazvane zaraznom korona virusom.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović potvrdila je za VOICE da je Pokrajinska vlada definisala mere privremene obustave izvršenja budžeta Vojvodine ocenivši da je to „bio nužan korak u ovom momentu u kom očekujemo smanjenje prihoda“.

Ona je dodala da u ovom trenutku „nije moguće realno proceniti koliko će iznositi pad budžetskih prihoda“.

„Zaustavljanjem plaćanja i preuzimanja obaveza, odnosno svodjenjem samo na najnužnije potrebe u ovom momentu, mi ćemo u narednih nekoliko nedelja prilagodjavati budžet novonastaloj situaciji i prioritetima koje nam je ova situacija nametnula“, navela je Jovanović u izjavi za VOICE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari