Pokrajinski budžet rebalansom uvećan za 6,2 milijarde: Opštine i gradovi dobijaju 500 miliona za sanaciju štete od nevremena 1Foto: Vlada Vojvodine

Pokrajinska vlada utvrdila je danas predlog drugog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 122,9 milijardi dinara i povećan je za 6,2 milijarde u odnosu na prethodni rebalans.

Razlog za drugi rebalans budžeta, za relativno kratko vreme, jeste povećan obim budžetskih sredstava, kao rezultat većih prihoda od poreza na dobit.

U poređenju sa početnim budžetom za 2023. godinu, koji je iznosio 108,5 milijardi dinara, obim pokrajinskog budžeta povećan je za preko 13 odsto, odnosno za 14,4 milijarde dinara.

Kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, predloženim rebalansom iznosi 45,5 milijardi dinara, i povećan je za 4,3 milijarde u odnosu na aktuelni budžet.

Fiskalni deficit uspostavljen je na nivou od 10,19 milijardi dinara. U odnosu na aktuelni budžet, ukupan fiskalni deficit povećan je nominalno za 28,45 miliona dinara. U odnosu na tekuće prihode – fiskalni deficit je smanjen sa 9,64 odsto na 9,13 odsto u odnosu na iznos prihoda.

Za zdravstvo je planirano dodatnih 1,65 milijardi dinara, i to za: opremanje Kamenice 3 s PET centrom – 1,2 milijarde dinara, nabavku medicinske i nemedicinske opreme za Kliniku za kardiovaskularnu hirurgiju, magnetne rezonance za Opštu bolnicu u Subotici, a povećana su i kapitalna ulaganja u razvoj kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Pola milijarde dinare biće usmereno gradovima i opštinama za saniranje posledica nevremena – Gradu Novom Sadu 250 miliona, Opštini Bačka Palanka 100 miliona, dok je po 50 miliona dinara pomoći izdvojeno za Sremsku Mitrovicu, Šid i Rumu.

Direkciji za robne rezerve AP Vojvodine opredeljeno je 100 miliona dinara za nabavku građevinskog materijala i agregata za struju za hitnu nabavku u uslovima vanrednih situacija.

U oblasti poljoprivrede i vodoprivrede dodatnih 450 miliona dinara izdvojeno je za uređenje i održavanje kanalske mreže hidrosistema Dunav–Tisa–Dunav, povećanje kapaciteta za navodnjavanje i za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta.

Dodatnih 405 miliona dinara opredeljeno je za modernizaciju infrastrukture i unapređenje programa usluga koje pružaju ustanove socijalne zaštite.

U oblasti saobraćaja biće podržana izrada projektno-tehničke dokumentacije za saobraćajnu infrastrukturu, s ciljem povećanja bezbednosti na putevima (obilaznica na trasi autoput e-75-petlja Sever – Novi Sad – Veternik – Futog – Begeč – Gložan – Čelarevo – Bačka Palanka i državni put IIa reda broj 102 – od buduće obilaznice oko Temerina do Bečeja).

Planirano je i 170 miliona dinara za sanaciju, rekonstrukciju i opremanje Informacionog centara na Iriškom vencu.

U oblasti kulture i zaštite kulturnog nasleđa biće finansirani radovi na hidroizolaciji i klimatizaciji Arhiva Vojvodine, zatim završetak radova na potkovičastoj kuli Vršačke kule.

Obezbeđen je i novac za saniranje štete, koja je tokom vremena nastala na objektima visokoobrazovnih ustanova.

Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu biće usmereno 14,4 miliona dinara, Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmijum“ u Sremskoj Mitrivici osam miliona dinara. Za saniranje štete na objektu Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu planirano je 4,7 miliona dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari