Ovih dana bi trebalo da dođe do sastanka predstavnika američke kompanije Komiko oil sa nadležnima u Vladi Srbije i Skupštini grada Smedereva na kojem bi trebalo da se nađe rešenje vezano za problem izgradnje moderne rafinerije nafte u tom gradu, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima.


Izvor našeg lista, dobro informisan o zbivanjima u gradskoj politici, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da iako nije doneta odluka da se sa Komiko oilom potpiše ugovor o dodeljivanju građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije, stvar nikako nije gotova i da je podrška Smederevaca toj investiciji i dalje veoma jaka.

– S obzirom da se suočavamo sa situacijom da je nezaposlenost velika, a da nadležni vape za novim investicijama, za Smederevce je potpuno neprihvatljivo da među odbornicima nije bilo dovoljno onih koji su za prihvatanje ugovora o izgradnji rafinerije nafte. Iznenađenje je utoliko veće što se na sednici Skupštine grada protiv usvajanja ugovora izjasnila i članica vladajuće koalicije Pokreta za Smederevo Jasna Avramović, zbog čega je 12 odbornika te grupacije glasalo protiv. Zamenica gradonačelnika Jasna Avramović je zatražila da se povuče ugovor sa Komiko oilom jer smatra da je dvosmislen i da nije dobar za Smederevo. Takvo obrazloženje zvuči potpuno besmisleno ako se zna da su odbornici Pokreta učestvovali u pregovorima sa Komikom oilom a na gradskom veću njegovi predstavnici nisu glasali protiv zaključenja ugovora sa američkom kompanijom – ističe naš izvor i dodaje da se postavlja pitanje zbog čega ranije nisu ukazali na eventualne probleme sa ugovorom, već su svoj stav izrazili tek na dan glasanja.

Danas takođe saznaje da je u Smederevu uoči sednice Skupštine grada na kojoj se raspravljalo o ugovoru sa Komiko oilom, poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz, osim sa Avramovićevom, razgovarao i sa Sašom Radosavljevićem, predsednikom gradskog odbora Demokratske stranke Srbije u Smederevu, inače njegovim kumom, kao i sa Milanom Lukićem, vođom opozicionog Pokreta za bolje Smederevo. Kako ističe naš izvor, Šormaz je protiv usvajanja ugovora sa Komiko oilom, ali kako kaže, u tome nema podršku Srpske napredne stranke, niti iznosi njene stavove po tom pitanju. Avramovićeva je na pitanje Danasa izjavila da ne želi da komentariše bilo šta u vezi sa izgradnjom rafinerije. „Naša odbornička grupa nije zatvorila vrata toj investiciji“ kratko je odgovorila uz napomenu da će „popravljeni ugovor“ biti predmet novog razmatranja.

Sednica na kojoj se glasalo o ugovoru sa Komikom oilom je inače obilovala incidentnim situacijama. Tako su recimo, odbornici Demokratske stranke Srbije ismevali i omalovažavali pisanje pojedinih novinara, jedan odbornik je svoj govor izložio na francuskom a prilikom glasanja primećene su i vidno uzrujane i uplakane odbornice. Tokom zasedanja u Skupštini grada je primećeno i privatno obezbeđenje koje je sprečavalo odbornike da izađu iz sale. Takođe, očevici tvrde da se Avramovićeva tokom glasanja o odluci, iako je dužna da u tom trenutku sedi na svom mestu, kretala po sali i pričala sa odbornicima što je protivno proceduri predviđenoj za glasanje.

Spekulacije bez komentara

Odbornica Jasna Avramović nije želela da komentariše ni spekulacije u smederevskoj javnosti i tome da ona uzdržavanjem od glasanja zapravo vrši pritisak na državu odnosno sudski postupak koji se protiv nje vodi iz perioda kada je bila načelnica Infektološkog odeljenja Zdravstvenog centra „Sveti Luka“. Naime, protiv nje je još u martu 2006. podignuta optužnica koja je tereti da je zdravim osobama omogućavala da ostvare pravo na invalidsku penziju, što je, navodno, naplaćivala tri hiljade nemačkih maraka.

I benzen kao sredstvo ubeđivanja

Protiv izgradnje rafinerije je i Milan Lukić, prvi čovek Pokreta za bolje Smederevo. Taj kontroverzni biznismen je poznat u javnosti po aferi Kanjiža. Kako Danas saznaje Lukić je tokom održavanja sednice na kojoj se glasalo o ugovoru o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije nafte dok je bio za govornicom u ruci držao epruvetu sa benzenom preteći da će „sadržajem otrovati pojedine odbornike“. Takođe, tvrdio je da će američka ambasadorka Meri Vorlik biti smenjena zbog podrške izgradnji rafinerije nafte u Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari