Pokret za zaštitu potrošača: Kontrolori GSP nemaju prava da legitimišu putnike i naplaćuju kazne 1Foto: Beta/Milan Timotić

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, Petar Bogosavljević, izjavio je danas da kontrolori u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) u Beogradu nemaju prava da bez prisustva komunalne policije legitimišu putnike i naplaćuju kazne, jer za to nisu ovlašćeni zakonom.

„Kontrola u GSP nema prava da bez prisustva komunalne policije traži od putnika lična dokumenta, a samim tim nema prava ni da naplati kaznu. Komunalna policija ima prava da zatraži od korisnika da pokaže lična dokumenta da bi mogla da ih identifikuje“, kazao je Bogosavljević agenciji Beta.

Kontrola u vozlima gradskog prevoza, po njegovim rečima, ima prava da putnika koji nije platio kartu, zamoli da napusti vozilo i da sačeka komunalnu policiju, da bi oni onda mogli da ga lagitimišu.

Pošto identifikaciju neke osobe može da obavi „samo ovlašćeni državni organ“, naplata kazne bez prisustva komunalne policije bi „zašla i u oblast zaštite ljudskih prava“, rekao je on.

Bogosavljević je rekao da se naplata prevoza može poboljšati tako što bi putnici pred ulazak u vozilo pokazali karte.

Moraju se naći rešenja koja su u interesu i građana i davaoca usluga, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari